Соцзахист вдів ветеранів військової служби

В зв\’язку з численними зверненнями громадян щодо соціального захисту вдів (вдівців) та члені сімей, які перебували на утриманні осіб, які за життя мали право на визнання їх ветеранами військової служби, але таким правом не скористалися або померли до набрання чинності Законом, повідомляємо наступне.

З метою встановлення єдиного порядку оформлення документів вдовам ветеранів військової служби за ініціативою Департаменту фінансів Міністерства оборони України було проведено робочу нараду з представниками Департаменту соціальної та гуманітарної політики, Юридичного департаменту, військовим комісаром Київського міського військового комісаріату.

За результатами обговорення установлено, що відповідно до ч. 3 статті 7 Закону України “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист” (далі – Закон) вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів військової служби користуються пільгами, передбаченими пунктами 6 – 9 статті 6 цього Закону.

Закон надає ветеранам право вибору в користуванні пільгами за різними законами та не зобов’язує їх отримувати посвідчення. Крім того, статтею 8 Закону визначено, що ветерани військової служби та члени їх сімей позбавляються права на пільги тільки на період відбування ветераном покарання у вигляді позбавлення волі. Позбавлення пільг через відсутність посвідчення Законом не передбачено.

Таким чином, Чернівецькому обласному військовому комісаріату дозволено, в разі звернення вдів (вдівців) осіб, які відповідно до Закону відносяться до ветеранів військової служби (відповідають умовам, зазначеним у ст.5, ч. 2 ст. 4 Закону), видавати довідки для оформлення пільг незалежно від того, чи отримував загиблий (померлий) посвідчення ветерана військової служби.

Звертаємо увагу, що довідки на пільги видаються відділом соціального забезпечення Чернівецького обласного військового комісаріату тільки вдовам ветеранів військової служби, які були звільнені зі Збройних Сил та знаходилися на пенсійному обліку в Чернівецькому обласному військовому комісаріаті, на підставі особово-пенсійних справ.

Що стосується ветеранів військової служби інших силових міністерств та відомств, то дані довідки вдовам ветеранів військової служби видаються відповідними силовими міністерствами та відомствами.

Для отримання довідки необхідно звернутися до відділу соціального забезпечення Чернівецького обласного військового комісаріату Чернівці, вул.О.Кобилянської, 32, каб.№29, прийомні дні- понеділок,четвер, з 8.30 до 12.00 та з 13.00 до 16.30) та надати наступні документи:

· Копію свідоцтва про смерть ветерана військової служби
· Копію свідоцтва про одруження
· Копію паспорту та ідентифікаційного коду вдови ветерана військової служби

peredplata