Чернівчани хочуть відновити \”Чорного орла\”

\”Раніше на перехресті вулиць Головної та Героїв Майдану стояв легендарний пам\’ятник \”Чорний орел\”. Він був присвячений загиблим буковинцям 41-го піхотного полку австрійської армії. Пам\’ятник дійсно був дуже гарний. Був зроблений з чорного граніту та висотою сім метрів. Зараз на згадку про пам\’ятник залишилися лише дві кам\’яні брили і все… Думаю ми забов\’язані відновити пам\’ятник, який стане окрасою та новою туристичною візитівкою міста.\” – зазначає автор петиції Костюченко Олександр Вікторович.

Монумент, споруджений на розі нинішніх вулиць Головної та Червоноармійської (колишньої Великокучурівської) (див. фото) за ініціативою представників громадськості краю та офіцерського корпусу 41-го піхотного полку з нагоди 200-річчя його заснування, проіснував неповних півстоліття. Десятиметровий обеліск із бронзовою фігурою орла нагорі, який розпростертими крильми захищає полкове знамено, проектував віденський архітектор, чернівчанин за походженням Оскар Ласке. Автор проекту – колишній офіцер цього елітного військового підрозділу – відмовився від грошової винагороди за свою роботу. Перший камінь у фундамент майбутньої споруди заклали 26 квітня 1901 року – в день освячення нового полкового прапора. Тримовний (німецькою, українською та румунською) напис на його цоколі сповіщав: “Полеглим на полю слави синам – борцям 41-го піхотного полку імені архікнязя Євгена. Вдячна Буковина”.

Пам\’ятник знесли в ні ч з 13 на 14 грудня, згідно з рішенням виконкому Чернівецької міськради депутатів трудящих “Про асигнування коштів на знесення пам’ятника на розі вулиць Леніна і Сталіна” та “з метою благоустрою площі на розі вулиць…”. Чим не догодили трудящим знані в краї Юрій Федькович, Юліан і Стефан Кобилянські, три представники сімейства Воробкевичів, Поповичів, полковий лікар Володимир Залозецький, які в різний час служили саме в цьому військовому формуванні, як і тисячі полеглих у боях буковинців, не зрозуміло й досі. Існує версія, згідно з якою “Чорного орла” знищили за особистою вказівкою Микити Хрущова. Перебуваючи проїздом у Чернівцях, пролетарський вождь звернув увагу місцевих партфункціонерів на “фашистську”, як він висловився, символіку в самісінькому центрі міста. Натяк зрозуміли швидко. В Державному архіві Чернівецької області зберігають протокол №38 засідання виконкому Чернівецької міськради, що містить проект рішення, в якому, зокрема, зазначено: “У зв’язку з розпорядженням уряду УРСР пам’ятник необхідно знести”, оскільки 41-й полк нібито брав участь у придушенні революційних повстань в Європі 1830-го та 1848 років.

14 грудня 1991 року на місці зруйнованого постаменту встановили пам\’ятний хрест. Саме тоді почалися розмови про відновлення символу. Проте, попри неодноразові обіцянки міської влади, досі цього не сталося.

Підписати петицію можна за наступним посиланням: http://e-dem.in.ua/chernivtsi/Petition/View/16

peredplata