Буковинські лісівники закликають не палити суху траву, аби не загорівся ліс

Буковинські лісівники закликають не палити суху траву, аби не загорівся лісУ лісовому господарстві наголошують, що весняні пали становлять загрозу для державного лісового фонду

Весняні пали становлять загрозу для державного лісового фонду. У зв’язку із цим лісівники звертаються до буковинців:
– Шановні краяни! Просимо не випалювати траву на сільськогосподарських угіддях, які примикають до лісових масивів. У суху погоду вогонь поширюється миттєво і може знищити тисячі гектарів здорового лісу. Зупинити поширення пожежі у державному лісовому фонді – не тільки складно, але й затратно для держави, – каже головний лісничий Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий.
У зоні ризику першочергового знищення лісовою пожежею – молодняки та посаджені лісові культури. Через суху траву, якої багато між ними, полум’я поширюється більш активно і швидко охоплює великі площі. А ще вогонь сильніше уражує дерева з молодою корою.
Окрім зелених насаджень, від весняних палів та лісових пожеж страждає фауна краю. Через випалювання трави та очерету згорають дикі тварини, місця їх проживання і розмноження, птахи (зокрема, куріпки), плазуни та гризуни. Від небезпеки не встигає втекти молодняк. Зайчата, маленькі козулі та кабани залишаються безпорадними перед стихією.
– Безпечне поводження з вогнем під час перебування на природі – це ще один спосіб запобігти лісовій пожежі. Просимо, проводьте дозвілля у зонах, спеціально облаштованих для відпочинку, та до дотримуйтесь Правил пожежної безпеки у лісах України, – додає Роман Череватий.

peredplata