Чернівчан закликають долучитися до розвитку відкритих даних міста

Міський голова Олексій Каспрук закликає зацікавлених представників громадськості та бізнес-середовища, науковців долучитися до розвитку та використання відкритих даних в Чернівцях. Зокрема, першочерговим завданням є визначення пріоритетних напрямків інформації, що надаватиметься громаді у форматі відкритих даних.
Розвиток відкритих даних сприятиме відкритості та прозорості діяльності міської ради, виробленню якісних управлінських рішень, створенню ІТ-продуктів корисних для чернівчан та бізнесу, – вважають міський голова Олексій Каспрук та громадські активісти.
Публічна інформація у форматі відкритих даних (відкриті дані) оприлюднюється для вільного та безоплатного доступу до неї. Відкриті дані дозволені для їх подальшого вільного використання та поширення. Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, зокрема в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту відкриті дані з обов’язковим посиланням на джерело їх отримання.
Для формування бази відкритих даних у міській раді буде проведено оцінку та інвентаризацію наборів інформаційних даних з метою визначення їх стану, структури, періодичності їх оновлення для формування паспортів набору даних, визначення найбільш зручного формату їх оприлюднення.
Публічна дискусія за участю представників громадського сектору, бізнесу, ІТ-середовища та науковців з метою вироблення та погодження Плану дій щодо відкритих даних міста Чернівці, визначення пріоритетних наборів даних та можливих шляхів їх використання задля створення корисних програмних застосунків, інструментів для громади відбудеться 19 квітня у Ратуші .
Долучитися до процесу формування відкритих даних міста Чернівці, запропонувати свої ідеї можуть усі бажаючі.
Довідково
Інформація у формі відкритих даних – це інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами (машиночитний формат), вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше вільне використання.
Перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних,затверджений Постановою КМУ № 835 від 21 жовтня 2015 року.
Нормативна база відкритих даних в Україні
1. Закон України “Про доступ до публічної інформації” (зміни щодо оприлюднення та надання інформації в форматі відкритих даних): http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2939-17
2. Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних ” №835від 21.10.15 р.: http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=248573101
3. План заходів (Дорожня карта) розвитку відкритих даних на 2016 рік, затверджений наказом Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунальногогосподарства: https://drive.google.com/file/d/0B1kGsKt9XV_QaFZVaTZiT19aRTA/view
4. Проект Методичних рекомендацій щодо оприлюднення наборів даних у формі відкритих даних:
https://drive.google.com/file/d/0B1kGsKt9XV_QaFZVaTZiT19aRTA/view
Приклади локальних порталів відкритих даних та їх використання
Нью-Йорк https://nycopendata.socrata.com/
Барселона http://opendata.bcn.cat/opendata/en
Гданськ http://otwartygdansk.pl/

peredplata