У абонентному відділі «Чернівцігаззбуту» мені «шиють» борги!

Народна трибуна

Крик душі
«Останнім часом не можу спокійно розрахуватись за споживання газу, бо у касі, яка мене обслуговує, постійно вимагають сплати заборгованості в сумі 2 тисячі 400 гривень, яка начебто у мене є, – крик душі мешканця с. Чагор Глибоцького району, 85-літнього пенсіонера Дмитра Івановича Поштарюка. – Але ми з дружиною прописані лише удвох, маємо пільги, бо обоє – учасники війни. До всього, вона лежача, майже інвалід. Також маємо й призначені субсидії на газ та електроенергію. Щомісяця першого числа я особисто знімаю показники лічильника обліку газу та записую їх, і за цю кількість використаних кубометрів вношу плату. Ось і сьогодні (4 квітня, – Н. Б.) знову був у абонентному відділі «Чернівцігаззбуту». Вистояв величезну чергу й попросив працівницю порахувати, скільки маю заплатити. Вийшло, що понад вісімсот гривень – цю суму записали у розрахункову книжку та наказали негайно йти до каси. На жодні конкретні запитання, як-от, наприклад, чи субсидія для мене вигідніша, чи пільга учасника війни в оплаті за житлово-комунальні послуги, відповіді я так і не отримав. …Допоможіть з`ясувати про належні моїй родині пільги та скільки насправді я заборгував за газ. Бо звертатися вже більше нікуди…»

Писк влади
У відділі субсидій департаменту соцзахисту населення Чернівецької облдержадміністрації, перш ніж вдалося домовитися про коментар чи бодай бути почутою, нашому кореспонденту впродовж кількох хвилин «прочитали лекцію»: мовляв, на загальні питання преси відповідаємо лише після надходження інформаційного запиту, а пояснення телефоном надаємо «тільки пенсіонерам». Коли ж було з`ясовано, що в редакції присутній саме чоловік вказаної категорії, чиновниця змінила власне ставлення «до преси» та повідомила, що пільга таким категоріям громадян враховується при призначенні субсидії. Та що «субсидія поширюється на пільги і не поширюється на борг».

Після безуспішного намагання зв`язатися телефоном з працівницею абонвідділу, котра нарахувала чоловікові майже тисячу гривень абонплати, ми зателефонували до контакт-центру.

Там з`ясували, що насправді «власником» особового рахунку за вказаною адресою проживання літнього подружжя є їхня донька, яка мешкає у тому ж селі Чагор Глибоцького району. Тому було б правильніше, якби саме вона щомісяця передавала показники лічильника обліку газу до центру будь-яким зручним для себе способом – телефоном, СМС-повідомленням, через «Особистий кабінет» тощо. А найголовніше, що за цим особовим рахунком станом на 4 квітня 2016 року існує не борг, а переплата в сумі 11 тисяч 630 гривень.


Наталія БРЯНСЬКА

peredplata