«ЧЕРНІВЦІГАЗ» планує вкласти 17 мільйонів у буковинські газові мережі

У 2016 році ПАТ «Чернівцігаз» має намір вкласти близько 17 мільйонів гривень в розвиток газотранспортної системи Чернівецької області. Основними напрямками інвестування в поточному році стане заміна зношених газових мереж, газорегулюючого обладнання (ШГРП, ГРП) та встановлення лічильників газу – про це інформує прес-служба ПАТ \”Чернівцігаз\”.

Близько трьох тижнів тому Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила проект інвестиційної програми ПАТ «Чернівцігаз» на 2016 рік (Постанова № 414 від 24.03.2016 року). Згідно затвердженого проекту, протягом 2016 року газорозподільне підприємство Буковини інвестує в газові мережі краю 16 мільйонів 679 тисяч гривень.

Інвестпрограмою підприємства визначено 3 основних напрямки робіт: заміна зношених та аварійних газопроводів, заміна газорегулюючого обладнання та встановлення лічильників газу.

Із загального обсягу інвестицій, 2 мільйони 353 тисячі буде спрямовано на заміну старих газових мереж. Всього планується замінити трохи більше 2 кілометрів газопроводу, з них 1,6 кілометра у м. Чернівці по вул. 28 Червня.

Значна частина коштів, а саме 7 мільйонів 399 тисяч гривень буде спрямована на реконструкцію та заміну регулюючих споруд на розподільчих газопроводах. Зокрема планується здійснити реконструкцію контрольно-регулюючого пункту КРП-30 по вул. Прутській в м. Чернівці та заміну 33 ШГРП та 2 ГРП.

Окрема стаття витрат Інвестпрограми закладена на виконання програми з оснащення житлового фонду області лічильниками газу. На це у 2016 році підприємство спрямує 6 мільйонів 814 тисяч гривень, тобто трохи більше 40% від загального обсягу інвестиційної програми. Більша частина цих коштів буде витрачена на закупівлю та встановлення будинкових лічильників газу. Наразі обстежено та заплановано встановлення лічильників у 89 будинках м. Чернівці. Перші лічильники такого типу будуть встановлені за адресами: Хотинська, 49, Бережанська, 17, Комарова, 19-21 (спарені будинки), Героїв Майдану, 57А, 95А, 65А.

«З кожним роком проблема зношеності газопроводів та газорегулюючого обладнання стає дедалі більш загрозливою. З одного боку це ускладнює забезпечення безперебійного та безаварійного газопостачання споживачам Чернівецької області, з іншого – зумовлює збільшення виробничо-технологічних та понаднормованих втрат природного газу. Із закладених обсягів фінансування інвестиційної програми ми не можемо вирішити всіх проблем, однак це той мінімум, який дозволить підтримувати газорозподільну систему в робочому стані. Проте й виконання цього мінімуму залежатиме від цілком конкретних факторів, а саме обсягів споживання газу та вчасних розрахунків споживачів за використане блакитне паливо» – зазначив Головний інженер ПАТ «Чернівцігаз» Дмитро Кривко.

Нагадаємо, раніше проект інвестиційної програми ПАТ «Чернівцігаз» був оприлюдненим у відкритому доступі на сайті компанії cv.104.ua, що дозволило громадськості ознайомитися із її змістом, долучитися до обговорення та внести відповідні пропозиції.

peredplata