Сьогодні в США мають стратити буковинця

Сьогодні в США мають стратити буковинця Івана Телегуза, громадянина України, мають стратити сьогодні, 13 квітня, у Вірджинії, США. Чоловік — уродженець с. Кам’янка Глибоцького району, що на Буковині. Він наполягає на власній невинуватості у справі про вбивство в 2001 році. Чоловік чекає на виконання смертного вироку з 2006 року. Про це повідомляє міжнародна неурядова організація Amnesty International.

Тіло Стефані Сайп виявили у неї вдома в місті Харрісонбург (штат Віргінія) 23 липня 2001 року. Підозра поліції впала на Івана Телегуза — шкільного друга Стефані Сайп і батька її дитини. Проте аналіз ДНК показав, що кров, знайдена при зборі доказів на місці злочину, йому не належить. До 2003 року жодних зрушень у розслідуванні не було. Потім Олексій Сафонов, якому загрожувала депортація в зв\’язку з пред\’явленням звинувачень у вчиненні кримінального правопорушення федерального рівня, запропонував інформацію про те, що Іван Телегуз найняв \”чорношкірого\” для вбивства колишньої подружки.

\”Чорношкірий\” Едвін Джилкс заперечував цей факт, однак співробітники поліції пригрозили звинуватити його у вбивстві. Тоді він вказав на третю особу, Майкла Хетріка. ДНК Хетріка збіглася з тією, що знайшли в зразку крові з квартири вбитої. Поліцейські повідомили Хетріку, що він уникне смертного вироку лише в тому випадку, якщо дасть свідчення проти Івана Телегуза. Йому сказали: \”Ми не збираємося робити з тебе головного підозрюваного … Іван — той хлопець, що нам потрібен … Іван точно отримає\”.

У підсумку Майкл Хетрік заявив, що скоїв убивство за 2 000 доларів на замовлення Івана Телегуза. Івана Телегуза засудили до найвищої міри покарання за те, що той нібито замовив Хетріку вбивство. Хетрік, Джилкс і Сафонов кожен окремо уклали угоду з правосуддям в обмін на свідчення проти Телегуза.

Хетрік заявив, що вбив Сайп на замовлення Телегуза і уникнув смертного вироку. Джилкса засудили до п\’ятдесяти років позбавлення волі за причетність до вбивства однак, тридцять п\’ять років з них призначили умовно. Він показав, що Іван Телегуз хотів найняти його для скоєння вбивства, але він відмовився.

Крім того, він заявив, що відправився з Хетріком і Телегузом в Харрісонбург і чекав біля будинку, поки вбивали Стефані Сайп. Крім усього іншого, Джилкс заявив про причетність Івана Телегуза до іншого умисного вбивства — в місті Ефрата (штат Пенсильванія).

Сторона звинувачення закликала присяжних винести Телегузу смертний вирок, оскільки з цих свідчень випливало, яким чином Телегуз схильний \”вирішувати проблеми\”. За свідченнями Олексія Сафонова, Іван Телегуз зізнався йому, що найняв когось для скоєння вбивства, щоб уникнути виплати аліментів на дитину. Під присягою в 2010 році Едвін Джілкс заявив, що \”вигадав\” більшу частину свідчень в суді для того, щоб уникнути смертної кари.

Він сказав: \”Правда полягає в тому, що у мене немає ніяких підстав вважати, що Телегуз найняв Хетріка\”. Крім того, за його словами, твердження про вбивство в Ефраті також було помилковим. З тих пір з\’ясувалося, що передбачуваного вбивства не було.

Олексій Сафонов під присягою також відмовився від раніше даних свідчень: \”Іван ніколи не говорив мені про те, що замовив вбивство Стефані Сайп, а мої свідчення на судових слуханнях, за підсумками яких його засудили до смертної кари, де я стверджував, що він обговорював це зі мною, неправда\”.

На слуханнях про допустимість доказів в 2013 році не були заслухані покази ані Сафонова, ані Джилкса. Сафонова депортували, і той перебував поза юрисдикцією суду; Джилксу пригрозили, що скасують умови угоди про визнання провини, якщо той дасть свідчення, відмінні від тих, що він дав на суді спочатку.

Співробітники, які, за словами обох обвинувачених, примушували їх до дачі неправдивих свідчень, заявили, що не скоювали неправомірних дій. Майкл Хетрік, який також говорив про те, що йому можуть скасувати умови угоди з правосуддям, не змінив показань, даних в суді.

У липні 2014 року Суддя постановив, що Іван Телегуз не довів свою невинуватість.

Зазначимо, цього року в США було виконано дев\’ять смертних вироків. Таким чином, з 1976 року, коли Верховний Суд США прийняв нові правові акти, що стосуються смертної кари, загальне число страчених склало 1 431. У штаті Вірджинія стратили 111 осіб від загального числа всіх страчених.

Джерело: Експрес

peredplata