Що очікувати буковинським чиновникам від нового закону про держслужбу?

Сьогодні у Чернівцях для держслужбовців провели нараду-семінар, на якій обговорювали питання, які стосуються впровадження нового законодавства про державну службу.

З 1 травня 2016 року набув чинності новий закон «Про державну службу» який дав старт реформі системи державного управління.

Що очікувати буковинським чиновникам від нового закону про держслужбу?

– 1 травня в Україні народилася нова державна служба, кожен держслужбовець чекав на новий закон. В цьому законі враховані кращі європейські стандарти, кращі європейські практики. У нашій державі формується нова модель державної служби, яка якісно та ефективно надаватиме державні послуги, – розповідає начальник Нацдержслужби Світлана Онищук.

На відміну від попереднього закону, у новому передбачається, що вступ на абсолютно всі посади державної служби відтепер відбуватиметься лише за конкурсною основою. Будь-які корупційні механізми при вступі повністю виключаються. Новоспечений закон передбачає відділення політики від адміністрування, та забороняє вищим держслужбовцям членство в політичних партіях та поєднувати держслужбу з обов’язками депутата місцевої ради, а всім держслужбовцям – не дозволяється займати посаду в керівництві партій.

-Оплата праці відбуватиметься за абсолютно новою прозорою моделлю, при створюванні якої враховувався єропейський досвід, – повідомляє юристконсульт управління Нацдержслужби Володимир Лазар.

У результаті виконання закону ми отримаємо ефективне надання компетентних послуг, деполітизовану та відділену від політики професійну службу яка зорієнтованна на інтереси громадян, залучення на службу нових, талановитих працівників та найголовніше – це прозора, підконтрольна громадянському суспільству служба.

ЛІСЬКО Евеліна,
студентка IV курсу
кафедри журналістики ЧНУ

peredplata