З 1 травня зросли зарплата і пенсія. Які податкові наслідки?

З 1 травня зросли зарплата і пенсія. Які податкові наслідки?Чернівецька ОДПІ інформує, що мінімальна зарплата та прожитковий мінімум в Україні з 1 травня 2016 р. збільшилися з 1378 грн до 1450 грн, а мінімальна пенсія відтепер складає 1130 гривень.

Зарплату працівників індексують у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Тому можливу суму поточної індексації за травень 2016 р. потрібно розраховувати з урахуванням нового розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 1450 гривень.

Також, з 1 травня п.р. підвищився розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Так, з травня по листопад 2016 р. він складає 36250 гривень (1450 грн. х 25). Розмір мінімального страхового внеску становить 319 гривень (1450 грн *22%). Нагадаємо, що на рівні мінімального страхового внеску мають сплачувати єдиний внесок за себе фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку та самозайняті особи.

При цьому підвищення мінімальної зарплати не впливає на: ставки єдиного податку для I і II груп; суму податкової соціальної пільги і граничний розмір доходу, який дає право на неї; суму неоподатковуваного доходу у вигляді подарунків; нецільову благодійну допомогу; граничний розмір добових.

Наступне підвищення соціальних стандартів заплановано на 1 грудня поточного року.

peredplata