Живий класик української музики приїхав до Чернівців

Важко сказати, які епітети здатні передати велич таланту класика української музики Мирослава Скорика. В його доробку – безліч найрізноманітніших музичних творів – від блюзових композицій до опери, балету, струнних концертів.

Живий  класик української музики приїхав до Чернівців

За щасливим збігом обставин Чернівці увійшли до переліку міст України, в яких тепер відбуваються концерти в рамках Національного проекту «ТРИ “С”: Скорик – Станкович – Cильвестров», автором ідеї якого є відомий віолончеліст, учень М. Скорика, – Олександр Пірієв. Чернівчани мали унікальну можливість насолодитися творами видатних композиторів 19-20 століття, які за характером та мелодикою перегукуються з творчістю Мирослава Скорика, таких як Моріс Равель, Клод Дебюссі, Джорж Гершвін. Що підтверджує велич української музики, яка є невід’ємною складовою світового надбання. А відчути грандіозність цієї події допоміг Чернівецький академічний симфонічний оркестр на чолі з віртуозним диригентом Йосипом Созанським, а ще – солісти – відомі виконавці -Йожеф Єрмінь (фортепіано) та Олександр Пірієв (віолончель).

На Буковину завітав сам легендарний Маестро Мирослав Скорик – безмежно багатогранний творець Гармонії, твори якого виконуються найвідоміші музиканти світу.

Мирослав Скорик народився 13 липня 1938 року у Львові. У його родині було чимало видатних особистостей, пов’язаних з мистецтвом, зокрема, музичним. Цікаво, що талант малого Мирослава першою помітила його бабуся по маминій лінії – велика Соломія Крушельницька.

Після війни родину не оминули сталінські репресії. Грати на фортепіано хлопець навчився на Сибіру, у Кемеровській області від учениці Сергія Рахманінова.
Сьогодні Мирослав Скорик має багато почесних регалій і відзнак. Народний артист України, академік Академії Мистецтв України, художній керівник Національного академічного театру опери і балету України імені Т. Г.Шевченка, Герой України, заслужений діяч мистецтв України, почесний співголова національної спілки композиторів, професор. Але пан Мирослав не любить їх називати.

Він – автор чудової музики, яка поєднує український мелос зі світовою класикою. В його безцінному арсеналі – неповторна музика до фільму всіх часів і народів „Тіні забутих предків”. Єдиний в Україні, він пише геніальні концерти для віолончелі з оркестром. У 1987 році саме за перший концерт для віолончелі та симфонічного оркестру композитор отримав знакову нагороду – Державну премію України ім. Т. Шевченка. М. Скорик – автор опери „Мойсей” за поемою І.Франка і чарівних українських шлягерів „Намалюй мені ніч” на слова М. Петренка, „Не топчіть конвалій” на вірш Р. Братуня. І як не згадати всесвітньо відому „Мелодію”, яка вперше прозвучала у фільмі В. Денисенка „Високий перевал” та стала справжнім шедевром вітчизняної музики. Саме „Мелодію” на завершення концерту в Чернівцях виконав наш симфонічний оркестр під керівництвом Маестро Мирослава Скорика.

Глядачі, які вщент заповнили залу Чернівецької філармонії, стоячи вітали Майстра. Неможливо переоцінити цю унікальну подію, адже ми є сучасниками та ще й земляками видатного українського композитора-класика, творчість і особистість якого маємо нагоду пошанувати в реальному часі.
А між тим, очільники міста і області в черговий раз погрузли в ганьбі, не побажавши відвідати таку унікальну і неповторну подію музичного життя Чернівців, якої більше ніколи не станеться у їхньому духовно вбогому існуванні.

Тетяна Кратко

peredplata