У селі Колінківці є діючий вулкан

У селі Колінківці є діючий вулканОсь уже 300 років на Буковині діє грязьовий вулкан. Знаходиться він у селі Колінківці, на Хотинщині. За спостереженнями місцевих жителів, вулкан слугує передвісником землетрусів у різних куточках світу.

Так, він почав активно діяти перед великим цунамі, яке сталося у Південно-Східній Азії кілька років тому. Наука про це природне явище знає мало. А от жителі Колінківців переконані, що суміш, яку вулкан вивергає на поверхню, здатна заживляти рани та омолоджувати шкіру і вже багато років випробовують її дію на собі.

Сільський вчитель географії Олександр Бойко за вулканом спостерігає вже десятки років. Каже, його вік невідомий, тому що документально вулкан ніде не зафіксований. Через деякий час виявилося, що глина синього кольору, яку вулкан викидає на поверхню, має властивості цементування та діє, як антисептик.

Колись люди змащували цією глиною підлогу у своїх будинках, щоб позбутися комах та шкідників. А потім почали використовувати ще й як лікувальну мазь, спочатку лише для тварин, згодом і для себе. Інга Маланчук змащувала нею хворі ноги бабусі. Каже, ефективно.

Місцеві жінки зазначають, глина діє ще й як омолоджуючий засіб. Кілька років тому вулканічну суміш віддали на аналіз до університету.

Досліджувати грязьовий вулкан у Колінківцях приїжджали науковці зі Львова та Івано-Франківська. Дехто з них припускає: його глибина може сягати 10-12 кілометрів.
Люди певні, ніякої небезпеки вулкан не несе, але довго стояти на одному місці поруч із ним не радять. Бувало, що місцеві діти грузли у глину по коліна чи навіть по пояс. Науковці кажуть, неподалік від місця, де знаходиться вулкан, існує місцевий тектонічний розлом, який і є причинию того, що з-під землі у Колінківцях постійно витікає суміш.

Джерело

peredplata