На соціальне страхування роботодавці Буковини перерахували більше як пів мільярда єдиного внеску

Незважаючи на зниження цього року ставки єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування майже наполовину, згідно моніторингових даних, планові завдання з надходжень перевиконані на 22,5 млн. грн. або 104,4 відсотки – надійшло 534,7 млн. грн. Про це повідомили в Головному управління ДФС у Чернівецькій області.

Зокрема, найбільшу питому вагу в загальній сумі надходжень єдиного внеску, а це 83,9 відсотків, займає єдиний внесок нарахований роботодавцями на суми заробітної плати та винагороди за договорами ЦПХ, сума внеску склала 448,8 млн. грн. Єдиного внеску нарахованого на суми грошового забезпечення військовослужбовців та від фізичних осіб-підприємців та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність надійшло по 42,3 млн. грн. Сума єдиного внеску нарахованого на суми грошового забезпечення батьків-вихователів та добровільна участь у пенсійному страхуванні склала 1,3 млн. грн.

У відомстві вкотре зазначають, що зменшення податкового навантаження на роботодавців, дає змогу підвищувати та легалізовувати заробітну плату. Також, апелюючи до найманих працівників, фахівці служби наголошують, що працюючи неофіційно, можна мати сумнівний виграш сьогодні, але значно програти у майбутньому: жодних доказів на підтвердження трудового стажу для отримання пенсії; відсутність соціального захисту, звільнення у будь-який час без жодних компенсацій; немає офіційної зарплати – немає страхових виплат ні з боку роботодавця, ні від держави.

Фахівці фіскальної служби області нагадують, про обов’язок нарахування єдиного внеску з мінімальної заробітної плати. Враховуючи, що з 1 травня 2016 року розмір мінімальної заробітної плати складає 1450 грн., розмір мінімального страхового внеску становить 319,00 грн. (1450 грн*22%). Окрім того, змінилася максимальна величина доходу, на яку потрібно нараховувати єдиний внесок. Вона складає 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на місяць нарахування доходу. З травня – це 36 250 грн. (1450 грн. х 25).

peredplata