Підсумки громадського спостереження за процедурами ЗНО В Чернівецькій області

21-го червня відбулося останнє тестування зовнішнього незалежного оцінювання. Як і в попередні роки за всіма процедурами ЗНО спостерігали представники Громадянської мережі “Опора”. Результатами громадського спостереження поділився з журналістами координатор ГМ “Опора” в Чернівецькій області – Прокоп Тарас.

За його словами, не зважаючи на загрозу зриву ЗНО в 2016 році, тестування відбулося і пройшло без серйозних порушень, тому суттєвих підстав недовіряти результатам оцінювання немає. Досить високо оцінили спостерігачі роботу уповноважених осіб від Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) та відповідальних за пункти тестування. Виняток хіба що становив інцидент з відповідальним за пункт тестування Чернівецької спеціалізованої школи фізико-математичного профілю №6, який після виявлення спостерігачкою Опори факту видачі інструктором тестового зошиту абітурієнту за 40 хв. до завершення процедури тестування, почав себе вести неадекватно, ображаючи спостерігачку та намагаючись дати їй підписати протокол про завершення процедури тестування ще до її завершення. Певні недоліки були виявлені в роботі інструкторів та чергових на пунктах тестування, які в окремих випадках не слідували встановленим інструкціям та порушували процедуру тестування (використовували мобільні пристрої та друковану продукцію, розпочинали тестування раніше встановленого часу, не вказували час завершення роботи над тестовим завданням на дошці та не завжди супроводжували абітурієнтів до рекреаційних зон).

Особливістю цьогорічної кампанії було поєднання результатів ЗНО з ДПА (Державна підсумкова атестація) не тільки з української мови та літератури як це було в минулі роки, але й з історії України та математики (на вибір). Цікаво, що під час тестування з української мови та літератури в Чернівецькій області не застосовувались металодетектори, проте вже на наступних тестуваннях вони з’явились і в результаті обстеження абітурієнтів під час тестування з історії України було виявлено 9 мобільних телефонів, внаслідок чого, відповідні абітурієнти були позбавлені права на подальшу здачу тесту. Ще одну особу було вилучено з пункту тестування через списування.

Участь у прес-конференції також взяла відповідальна за ЗНО в Чернівецькій області – Якименко Любов. Вона зазначила, що загалом для участі в тестуванні у Чернівецькій області була зареєстрована 6851 особа, з них: випускники загальноосвітніх навчальних закладів – 5599, минулих років – 1252. Також Любов Володимирівна зазначила, що знання випускників Чернівецької області з української мови під час складання ДПА у формі ЗНО, в порівнянні з минулим роком, підвищилися. Так, середній бал по області з предмета становить 5,6; якість знань – 34,7% (в 2014/2015 н.р. відповідно: 4,8 б.; 24,1%). Відповідно середній бал з математики становить 5,6; якість знань – 31,7%; історії України – 5,4 б.; 22,7%.

200 балів цього року набрали випускники Чернівецького ліцею № 1 Мовчанюк Роман (математика) та ЗОШ № 20 Ліварюк Михайло (історія України). А випускниця Чернівецької гімназії № 2 Шалайко Марія набрала по 200 балів з двох предметів – української мови і літератури та історії України (по Україні загальна кількість 200-бальників з української мови і літератури складає 66, математики – 47, історії України – 22). 12 балів за ДПА з української мови отримав 81 випускник (в 2014/2015 н.р. – 38 осіб), математики – 20, історії України – 58.

На пунктах тестування працювали 1453 залучених осіб (старших інструкторів, інструкторів, чергових), 54 відповідальних за пункти тестування та їх помічників, 30 уповноважених осіб від Українського центру оцінювання якості освіти. Контроль за дотриманням процедури проведення ЗНО здійснювали 17 громадських спостерігачів.

Кількість претендентів на нагородження золотими та срібними медалями в 2015/2016 н.р. становила 615 осіб, що складає 10,9% від загальної кількості випускників, 2014/2015 н.р. – 752 (12,8%). Підтвердили знання високого рівня і були нагороджені медалями 337 випускників, що складає 54,8% від загальної кількості претендентів (у 2014/2015 н.р. – 57,3%).

Загалом тестування пройшло на високому рівні і жодної апеляції чи скарги від абітурієнтів на саму процедуру в Чернівецькій області не поступало, також зберігалася висока явка учасників і майже на кожне тестування з’являлося більше 90 % учасників.

peredplata