Доступ до інформаційного фонду Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів у формі відкритих даних

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 122 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів та користування ним», яка набула чинності 2 березня Уряд спростив доступ до інформаційного фонду Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, чим забезпечив конституційне право громадян на доступ до правової інформації. Відповідно до даної постанови будь-яка особа може вільно копіювати інформацію з Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, публікувати, поширювати, використовувати, зокрема, в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту.

На засіданні Кабінету Міністрів було прийнято рішення про віднесення інформації з інформаційного фонду Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів до публічної інформації у формі відкритих даних, яка оприлюднюється для вільного та безоплатного доступу до неї. Зазначену урядову постанову прийнято в рамках реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Інформація з інформаційного фонду Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів у формі відкритих даних підлягає оприлюдненню і регулярному оновленню на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (http://data.gov.ua) та на власному веб-сайті Міністерства юстиції.

Також цю інформацію пропонується надавати на запит щодо надання інформації з оплатою відповідно до граничних норм витрат на копіювання або друк документів.

В еталонному фонді Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, який формується в Міністерстві юстиції, зберігається 82 тисячі еталонних текстів нормативно-правових актів у контрольному стані та в попередніх редакціях.

Щоденно реєстр поповнюється текстами нових нормативно-правових актів.

Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів включає всі нормативно-правові акти, що діють в Україні. Жоден нормативно-правовий акт не підлягає застосуванню, якщо його не включено до Реєстру.

Зокрема, у Реєстрі містяться:

– нормативно-правові акти, видані починаючи з дня прийняття Акта проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.), — чинні, опубліковані та неопубліковані, у тому числі з обмежувальними грифами, закони України, постанови Верховної Ради України, укази і розпорядження Президента України, декрети, постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України, рішення і висновки Конституційного Суду України, зареєстровані в Мін\’юсті нормативно-правові акти міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, Національного банку, а також міжнародні договори України;

– нормативно-правові акти, видані до прийняття Акта проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.), що не втратили чинності та не суперечать законодавству України;

– тимчасові нормативно-правові акти з терміном дії рік і більше та з терміном дії менше року в разі наступного його продовження.
Ведення реєстру покладено на Міністерство юстиції України.

Нагадаємо, що раніше за надання права доступу, користування та одержання інформації на електронних чи паперових носіях, а також надання інших послуг з інформаційного фонду Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів справлялась плата.

Людмила ПИЛИПІВ,
Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata