Зміни у правилах випробування при прийнятті на роботу

Ухвалено Закон «Про внесення змін до Кодексу законів про працю щодо випробування при прийнятті на роботу».
Законодавчим актом внесено зміни до Кодексу законів про працю України в частині:
– розширення переліку осіб, для яких не встановлюється випробування при прийнятті на роботу (не встановлюється випробування обраним на посади, переможцям конкурсного відбору, особам, які пройшли стажування під час прийняття на роботу з відривом від основної роботи тощо);
– не включення до строку випробування днів, коли працівник фактично не працював, незалежно від причин;
– обов’язкового письмового попередження працівника про те, що трудовий договір з ним буде розірвано у зв’язку з тим, що він не витримав випробування, без виплати вихідної допомоги; – віднесення до підстав звільнення з ініціативи роботодавця звільнення працівника у зв’язку з незадовільним результатом випробування.
До вже існуючих категорій осіб, відносно яких випробування не встановлюється додані також наступні категорії:
– обрані на посаду;
– переможці конкурсного відбору на заміщення вакантної посади;
– особи, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи;
– вагітні жінки;
– одинокі матері, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;
– особи, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців;
– особи на тимчасові та сезонні роботи;
– внутрішньо переміщені особи.
Відповідно до Закону, для звільнення працівника, який не пройшов випробування, роботодавець повинен буде письмово попередити такого працівника за три дні. У трудову книжку звільненого працівника, при цьому, робиться відповідний запис із посиланням на новий п. 11 ч. 1 ст. 40 КЗпП, яким пропонується передбачити підставу звільнення «у зв’язку з незадовільним результатом випробування».
Також пропонується чітко врегулювати питання відсутності працівника на роботі під час проходження ним випробувального строку. Видання наказу для продовження випробувального строку на кількість днів, протягом яких працівник був відсутній, більше не вимагатиметься. Так, відповідно до Проекту, дні, коли працівник фактично не працював, автоматично не зараховуватимуться до випробувального строку, незалежно від причин відсутності такого працівника.

Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Людмила ПИЛИПІВ

peredplata