Микола Салагор: щомісячно звітуватимемо перед буковинцями про переміщення лісоматеріалів

Микола Салагор: щомісячно звітуватимемо перед буковинцями про переміщення лісоматеріалівЗначний суспільний інтерес до питання вивезення лісоматеріалів з України спонукав керівництво Чернівецької митниці ДФС до прийняття рішення, що стане підґрунтям відкритості та прозорості діяльності митного органу у сегменті «митне оформлення лісосировини».

«Наприкінці кожного місяця ми звітуватимемо перед громадськістю про переміщені через пункти пропуску Чернівецької митниці ДФС лісоматеріали, – зазначає начальник митниці Микола Салагор. – Таке рішення спрямоване на досягнення єдиного результату – припинення маніпуляцій фактами та підміни понять у питаннях експорту лісоматеріалів з митної території України. Сподіваємося, що статистика митного оформлення деревини сприятиме розумінню кожним реальної картини у ситуації, що склалася».

Через пункти пропуску Чернівецької митниці ДФС уподовж червня поточного року переміщено 140, 4 тис. тонн лісоматеріалів, що на 3, 3% менше, ніж у червні 2015 року.

Відбулися зміни у співвідношеннях режиму переміщення через митний кордон України, товарних позицій експортованих лісоматеріалів.

На 18, 6% зменшився експорт деревини й у 224 рази збільшився транзит, зокрема із Білорусі (із 0,1 тис. тонн, переміщених у червні 2015 року, до 19, 1 тис. тонн – упродовж поточного місяця 2016 року).

За товарними позиціями 4401 «Деревина паливна» та 4403 «Лісоматеріали необроблені» відбувся перерозподіл із збільшенням часки експортованої паливної деревини (59, 9%) та зменшенням лісоматеріалів необроблених (40, 1%).

Обсяг експорту лісосировини через пункти пропуску Чернівецької митниці ДФС у червні 2016 року становив 118 тис. тонн, з яких 5, 8 тис. тонн (4, 9%) – оформлені у митному відношенні Чернівецькою митницею ДФС.

95, 1 % деревини, тобто 112, 2 тис. тонн, що переміщувалися через українсько-румунський кордон, – товар, оформлений у митному відношенні Житомирською (36, 2%), Рівненською (24, 9%), Київською (10, 9%), Волинською (9, 3%), Тернопільською (4, 9 %), Хмельницькою (3%), Львівською (2, 4%), Вінницькою (1, 5%), Чернігівською (1%), Черкаською (0, 6%) Івано-Франківською (0, 3%), Київською міською (0, 2%) митницями ДФС.

У митному режимі експорт Чернівецькою митницею ДФС оформлено 6, 6 тис. тонн лісосировини за кодом товарної позиції 4401 «Деревина паливна». Митне оформлення лісоматеріалів необроблених упродовж червня поточного року не здійснювалося.

За вказаний період співробітниками митниці запроваджено 2 справи про порушення митних правил за ч.1 ст.483 Митного кодексу України, у яких предметами правопорушення були лісоматеріали.

Так, 29.06.2016 співробітниками митного поста «Вадул – Сірет» Чернівецької митниці ДФС складено протокол про ПМП щодо лісоматеріалів, оформлених на експорт Житомирською митницею ДФС. За результатами митного огляду з повним вивантаженням товару встановлено невідповідність товаросупровідних документів, поданих до митного контролю, наявним лісоматеріалам, а саме виявлено деревину інших порід та асортименту. За вказаним протоколом вилучено дрова паливні хвойних порід (ялина/ялиця) в кількості 12,709 м.куб. та лісоматеріали необроблені в кількості 4,720 м.куб.

peredplata