Міжнародний день Дністра

Щорічно у другу суботу липня в Україні відзначають «Міжнародний день Дністра». Рішення про це було прийнято на засіданні Басейнової Ради Дністра 2010 року в м. Тернопіль. Цьогоріч День Дністра святкуватиметься 9 липня.
В рамках дня Дністра на території семи областей басейну водогосподарськими організаціями проводитимуться найрізноманітніші екологічні заходи, круглі столи, наради та зустрічі, прес-конференції тощо. З планом заходів водогосподарських організацій можна ознайомитися на офіційному сайті Дністровсько-Прутського БУВР http://dpbuvr.gov.ua в розділі «Екологічні заходи та акції», «Міжнародний день Дністра». Тут Ви зможете також завантажити буклет «Міжнародний день Дністра»
Ідея святкування Дня Дністра полягає у тому, щоб нагадати усім мешканцям басейну про культурну і природну цінність унікальної річки.
Відтворення, раціональне використання та збереження водних ресурсів басейну річки Дністер є одним з основних завдань Державного агентства водних ресурсів України та водогосподарських організацій басейну. На сьогоднішній день найбільш ефективним методом управління, що дозволить досягнути зазначеної мети є метод управління побудований на засадах басейнового принципу з переходом до інтегрованого – коли до процесу відтворення, раціонального використання та збереження водних ресурсів залучені організації, установи та інформаційні ресурси всього річкового басейну.
Звичайно, що у річки Дністер існують ряд екологічних проблем для вирішення яких потрібно діяти негайно та не очікувати часу коли буде створено інтегроване управління. Так, звані «гарячі точки»:
– Стебницьке державне гірничо-хімічне підприємство \”Полімінерал\”,
– Роздільське державне гірничо-хімічне підприємство \”Сірка\”,
– рудники \”Калуш\”, \”Голинь\” та \”Ново-Голинь\” (Івано-Франківська область);
– забруднення річки Кучурган на території Одеської області, тощо.
Для того щоб запустити процес відтворення, і в подальшому раціонального використання водних ресурсів потрібен комплексний підхід та широке залучення усіх «мешканців» басейну.
Досягнення цієї мети, як показує світовий європейський досвід, можливе при умові впровадження норм Водної Рамкової Директиви ЄС/2000 в якій як у путівнику прописані конкретні кроки та дії, виконання яких дозволить досягнути доброї якості води для річки для якої ці норми вживаються.
На сьогоднішній день в басейні Дністра є ряд напрацювань, які в подальшому будуть використані, як для створення Плану управління річковим басейном Дністра, так і для функціонування інтегрованої системи управління водними ресурсами Дністра.
Слід відмітити створену у 2008 році Басейнову раду Дністра яка є своєрідним парламентом річки на якому щорічно розглядають основні проблеми та приймаються відповідні рішення. Рада створена з представників влади, екологічних урядових та неурядових організацій, науковців, підприємств семи областей – Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької, Вінницької та Одеської.
Дністер є другою за величиною рікою в країні. Для прийняття рішень, планування та реалізації заходів потрібно мати справу зі значним об’ємом даних які знаходяться в різних відомствах та організаціях. Під час, лише збір інформації займає значний проміжок часу. Для вирішення інформаційної взаємодії в басейні річки Дністер, в тому числі і на міжнародному рівні, адже Дністер протікає і територією Республіки Молдова, впроваджуються різноманітні інформаційні системи. Так, в рамках міжнародних проектів створено спільний з Республікою Молдова пілотний геоінформаційний портал та веб-сайт Дністра; проведено дослідження впливу процесів глобальних змін клімату на басейн Дністра та ризиків які очікувати в майбутньому; побудовано два автоматичних гідрологічних пости в м. Галич та м. Заліщики; ведуться роботи по створенню автоматизованої системи обрахунку водогосподарського балансу тощо.
З усіма досягненнями в басейні р. Дністер можна ознайомитися в мережі інтернет, зокрема і на сайті Дністровсько-Прутського БУВР (http://dpbuvr.gov.ua/) та на сайті Співробітництво в транскордонному басейні річки Дністер (http://dniester-basin.org/).
Все це та багато іншого – результат роботи небайдужих та відданих спільній меті – відродження, раціонального використання та збереження водних ресурсів Дністра, державних та міжнародних, організацій та відомств, науковців та громадськості, окремих людей.
Питання вирішення екологічних проблем водних ресурсів завжди було складним та потребувало комплексного підходу. Але в будь-якому випадку в пошуках першопричини цих проблем завжди є та залишається людина – кожна окрема людина.
Все, що потрібно – це показати красу Дністра. Лише тоді коли людина відчує красу річки – її ставлення зміниться, вона почне її любити, берегти та поважати.
З нагоди відзначення Міжнародного дня Дністра закликаємо усіх «лобіювати» інтереси Дністра. Річка Дністер, як і усе живе на землі має своє життя. Вона народилася багато тисячолітть тому. І лише від нас залежить яким її життя буде зараз, та як довго вона проживе.
Через відчуття краси, до любові та дій!

peredplata