Чернівецька митниця посилює контроль за експортом лісу

Чернівецька митниця посилює контроль за експортом лісуУ продовження теми відкритості та прозорості у сегменті діяльності Чернівецької митниці ДФС «експорт лісоматеріалів» мова піде про конкретні кроки щодо посилення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства України з питань митної справи при експорті лісоматеріалів.

Критичні матеріали про незаконне вивезення лісу з Буковини, численні звинувачення на адресу митниці не лише у безконтрольності експорту деревини, а й незаконній вирубці лісу (!) стали логічним наслідком необізнаності краян, помноженої на прагнення окремих так званих активістів створити негативний імідж митним органам.

Резонансності проблемі додали численні фото у ЗМІ та інтернет-ресурсах, соцмережах із ешелонами лісоматеріалів, які за зовнішнім виглядом, на думку окремих громадян, не є дровами.

Згідно зі статистичними даними через пункти пропуску Чернівецької митниці ДФС здійснюється пропуск значної кількості лісоматеріалів, які експортуються практично з усієї території України, та оформлені у митному відношенні іншими митницями ДФС України. Упродовж першого півріччя поточного року переміщено 1 014, 5 тис. тонн лісоматеріалів (товарні позиції 4401, 4403).

При цьому експорт лісоматеріалів, оформлених безпосередньо Чернівецькою митницею ДФС, зменшився майже у п’ять разів. Таких результатів досягнуто завдяки налагодженню співпраці з правоохоронними, контролюючими органами та експортерами лісоматеріалів Чернівецької області.

Частка оформлених безпосередньо митницею у митному відношенні лісоматеріалів становить 2, 8%, тобто 25, 8 тонн, з яких деревини паливної (код товарної позиції 4401) – 32 тонни (99, 5%). Решта – 0, 2 тонни (0, 5%) – лісоматеріали необроблені (код товарної позиції 4403), зокрема «Стовпи оциліндровані, дерев‘яні (сосна)» та «Ліс круглий хвойний (сосна)».

Разом з тим проблемним залишається питання класифікації лісоматеріалів за кодами 4401 та 4403 згідно Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД).

Чернівецька митниця ДФС наголошує, що розмір товару «Деревина паливна» (код товарної позиції 4401), оформленого митницею, не перевищує 2 метрів. Тобто, у межах компетенції та відповідно до законодавства з питань державної митної справи митниця вживає всіх заходів задля недопущення незаконного експорту лісу з України шляхом маніпулювання та підміни понять у класифікації лісоматеріалів.

Згідно з вимогами УКТЗЕД класифікація товарів проводиться виходячи з найменувань товарних позицій та із врахуванням інформації комерційних та товаросупровідних документів про характеристики та призначення товару.

Розмір паливної деревини, яку експортують з України не обмежений Митним кодексом України чи іншими нормативно-правовими актами.

Наразі єдиним нормативним документом, який дає можливість визначити поняття «дрова», і на який посилаються експортери лісопродукції, є ГОСТ 3243-88 «Дрова», відповідно до якого розміри дров становлять: по довжині – 0,25; 0,33; 0,50; 0,75; 1,00 м, по товщині – від 3 см і більше.

Як бачимо, однозначного підходу до класифікації лісоматеріалів українським законодавцем не визначено. Ми й досі користуємося радянськими стандартами, що в умовах сьогодення призводить до розбіжностей щодо сорту, породи та класифікації товару.

З метою вирішення проблемних питань, що виникають при здійснені митного оформлення лісоматеріалів, а також уникнення непорозумінь і нарікань з боку суб’єктів господарювання, Чернівецька митниця ДФС звернулася до Чернівецької обласної державної адміністрації щодо сприяння у невідкладному зверненні до Кабінету Міністрів України з ініціативою розробки єдиних сучасних національних стандартів на лісоматеріали та скасування радянських ГОСТів. Використання застарілих стандартів при експорті лісоматеріалів не дозволяє забезпечити якісний контроль за додержанням заборон і обмежень, передбачених Законом України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

Крім того, для забезпечення контролю за експортом лісо- та пиломатеріалів інформація про видані територіальними органами Держлісагентства сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів відтепер вноситься до Єдиної автоматизованої інформаційної системи Державної фіскальної служби України. Такий підхід спростить процес подачі документів експортерами та прискорить роботу митниці під час здійснення митного оформлення лісоматеріалів.

Довідково
До товарної позиції 4403, згідно із поясненнями до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, включаються лісоматеріали в природному стані, зрубані, переважно з підрубленими гілками, а також з вилученим зовнішнім або як із зовнішнім, так і внутрішнім шаром кори, або лише з вилученими опуклостями. До неї також включається деревина, з поверхні якої були вилучені зовнішні шари, що складаються з недавно утворених, свіжих шарів (заболоней), з метою економії під час транспортування та запобігання гниттю.
Основні вироби, що включаються до товарної позиції 4403 – це лісоматеріали для розпилювання; стовпи для телефонного і телеграфного зв’язку чи для ліній електропередач; незагострені і нерозщеплені гідробудівельні колоди, кілки, вішки, стійки, тичини та опори; рудникові пропси; колоди, незалежно від того, розколоті вони на чотири частини чи не розколоті для варіння целюлози; круглі колоди (чурбаки) для виготовлення шпону і т.д.; колоди для виготовлення сірників, дерев’яних виробів і т.д.
Товарна позиція 4401 має назву «Деревина паливна у вигляді колод, полін, хмизу, гiлок, сучків тощо; деревна трiска або стружка; тирса, трiска, стружка, уламки та вiдходи деревини та скрап, агломерованi або неагломерованi, у виглядi колод, полiн, брикетiв, гранул тощо». Відповідно зазначена деревина не може бути використана в будь-яких інших цілях, окрім спалювання.
Згідно із поясненнями до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затвердженими наказом ДФС від 09.06.15 № 401, до товарної позиції 4401 включаються:
а) Паливна деревина переважно у вигляді: 1) полін, як правило, з корою; 2) розколотих колод або полін; 3) сучків, в’язок хмизу, необроблених гілок, стовбурів деревини, що в’ються, пеньків і коренів дерев.
До цієї товарної позиції не включаються: (b) колоди, які використовують для варіння целюлози чи виробництва сірників (товарна позиція 4403).

peredplata