Жнива на Буковині цьогоріч завершаться раніше, ніж торік

Жнива на Буковині цьогоріч завершаться раніше, ніж торік

Уже зібрали близько 70% усього урожаю з полів Чернівецької області.

Жнива на Буковині уже фактично добігають кінця. Спекотне та відносно без дощів літо дало змогу розпочати збір зерна на два тижні раніше, ніж зазвичай. І уже нині з полів Чернівецької області зібрали близько 70% усього урожаю.

Власне, до збирання на Буковині є майже 69 тисяч гектарів, з яких найбільшу площу займає озима пшениця – 45,4 тисячі. За словами директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександра Варжевського, понад 20 тисяч гектарів посіяно озимого та ярого ячменю, 7,5 тисячі гектарів ріпаку.

– Нещодавно на території Чернівецької науково-дослідної станції НАНУ відбувся «День поля», учасниками якого були керівники районних аграрних управлінь, відповідних служб та науковці, – розповідає О. Варжевський. – Станція має 350 гектарів сільгоспугідь, серед яких експериментальні посіви, ділянки розмноження та площі, які використовують для отримання товарної продукції. Зернові чисті, густі.

Жнива на Буковині цьогоріч завершаться раніше, ніж торік

Темпи збору урожаю непогані, загальна урожайність – 38 центнерів з гектара. Фахівці кажуть, що це дещо мало, зважаючи на те, що запланували.

– Такий стан справ викликала посуха – у березні і квітні не було дощів, – каже О. Варжевський. – Тоді якраз відбувалося формування маси травостою, і не було вологи, аби вона сформувалася. Тому нині дуже малий колос і мало зерна. На площах маємо від 20-25 до 40 центнерів пшениці з гектара. Основний посів це пшениця.

У різних районах по-різному. Наприклад, частина ранніх зернових у Новоселицькому, Хотинському, Кельменецькому та Сокирянському районі постраждала від тривалого бездощів`я. На багатших ґрунтах рослини виглядали краще, на бідніших – гірше. Однак після опадів ситуація нормалізувалася.

Чимало незручностей створили людям і зливи з градом. Мешканець села на Сторожинеччині Сергій Ротар розповідає, що град трохи пошкодив овочі та виноград, та злива все-таки не була такої сили, як 2004 року, коли в деяких районах поля просто чорніли. Зерно не постраждало.

– Порівнювати з минулим роком не можна, адже тоді розпочали жнива пізніше майже на два тижні. Цього року була тепла зима, тому зерно почало швидше дозрівати. Зараз важко сказати, коли жнива завершимо, – зазначає О. Варжевський. – На це потрібна погода, тому все в Божих руках. Якби була гарна погода, наступного тижня ми б усе завершили. Робочих днів для завершення жнив потрібно небагато – 7-9. Річ у тому, що ми вийшли майже на 9 тисяч гектарів у день, але зараз декотрі підприємства будуть завершувати збирання, а деякі будуть продовжувати, і в день буде уже не 9 тисяч гектарів збирання, а 7, потім 5, потім 4 і так далі. Тобто не всі комбайни будуть задіяні і ніхто їх не буде переганяти. Та це нормальне явище.

Несвоєчасні дощі та посуха в період сходу зерна негативно вплинула на якість під час його дозрівання та збирання. Тому більшість сільгосппідприємств прийняли рішення приймати нестандартну за сажковими зернами пшеницю. Щодо цін на зерно, по Україні вони досить різняться.

Середні закупівельні ціни по Україні на зерно та ріпак (з урахуванням ПДВ):

пшениця 2 клас (гр. А) – 3750 грн./т;
пшениця 3 клас (гр. А) – 3600 грн./т;
пшениця 6 клас – 3450 грн./т;
ячмінь – 3250 грн./т;
кукурудза – 4300 грн./т;
ріпак (без ГМО, вміст глюкоз. до 35 мкрм/г) – 10250 грн./т;
ріпак (без ГМО, вміст глюкоз. понад 35 мкрм/г) – 10150 грн./т.

Джерело:https://pogliad.ua

peredplata