Працюємо над помилками: типові порушення платників

Несвоєчасна сплата – найбільш поширене порушення
У рейтингу найтиповіших помилок чернівецьких платників перше місце посідає несвоєчасна сплата податку. Причиною цього порушення, як правило, є буковинська звичка залишати все на останній день, сплачувати податок у перший робочий день після вихідного, якщо граничний термін припадає на вихідний. Також необхідно врахувати режим банківського розрахункового дня, при якому сплачений у вечірній час податок зараховується на рахунки казначейства наступного дня.
Крім того, бувають випадки, коли платники потрапляють до лав боржників випадково, – або перераховують кошти не на ті рахунки, або не вказують (вказують неправильно) реєстраційний номер облікової картки, іноді й з вини банку. Трапляється, що одне «загублене» платіжне доручення стає причиною недоплат, що тягнеться із місяця у місяць. Таким підприємцям варто взяти собі за правило час від часу звірятись щодо стану розрахунків до бюджету. Це можна зробити у Центрі обслуговування платників за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А.
Відповідальність установлена п.122.1 Податкового кодексу України і становить 50% ставки – для платників єдиного податку та п. 126.1 ПКУ – 10% при затримці до 30 календарних днів та 20% – більше 30 календарних днів – для решти узгоджених зобов’язань. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум (п. 2 частини одинадцятої ст. 25 Закону №2464).
«Головне сплатити, – відзвітувати встигнемо» – хибна думка
Друга за частотою повторення помилка – переконання, що податкову звітність можна подати будь-коли, або у разі відсутності результатів діяльності (відсутність доходів і витрат) платники можуть не надавати податкової звітності. Сьогодні у податковому законодавстві не існує норми, що дозволяє ігнорувати податкову звітність, або граничні терміни її подання.
Відповідальність: за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено п.120.1 ст.120 ПКУ у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме: в розмірі 170 гривень, за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку) зазначені в одному акті; в розмірі 1020 гривень при повторному порушенні.
За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ застосовується штраф у розмірі 170 грн.; в розмірі 1020 гривень при повторному порушенні (штрафні санкції застосовуються з 01.01.2015р. відповідно до Закону України від 28.12.2014 року № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці»).
Чернівецька ОДПІ закликає підприємців бути уважними та відповідальними до сплати податків та подання звітності.
Відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata