Керівники ОСББ Чернівців внесли свої пропозиції до кабміну

Голови ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), ЖБТ (житлово-будівельні товариства), ЖБК (житлово-будівельні кооперативи) міста Чернівці протягом тижня (з 17 по 24 січня) вносили свої пропозиції щодо розв’язання проблем, пов’язаних з утворенням та функціонуванням ОСББ.

Як повідомляє координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА у Чернівецькій області Костинян Микола, у вівторок, 17 січня, у департаменті ЖКГ міської ради (по вулиці Вірменській, 17-а) відбулася нарада з головами ОСББ із розгляду проблемних питань. В ході наради представникам ОСББ було представлено витяг з Протоколу №92 (скани Протоколу прикріплено до листа) засідання Кабміну від 14 грудня 2011 року, яким взято до уваги основні положення Резолюції Другого Всеукраїнського Форуму ОСББ у Львові (текст Резолюції також прикріплено до листа).

Але найголовніше – до представників ОСББ звернулися із проханням надати свої власні пропозиції (які не увійшли до протокольного рішення Кабміну) щодо розв’язання численних проблем діяльності ОСББ. Усі ці пропозиції зібрано і відправлено до Кабінету міністрів України, основні з них:

1. Узаконити право ОСББ автоматично ставати власниками приміщень загального користування, які є безхозними (не були передані на баланс нікому; попередній власник ліквідований і немає його правонаступника тощо).

2. Визначити законодавчо, що в титульні списки по капітальному ремонту житлового фонду в першу чергу включати ОСББ, потім ЖБК, ЖБТ і тільки після цього (за залишковим принципом), будинки, які перебувають у комунальній власності.

3. Зменшити або взагалі ліквідувати відсоток дольової участі мешканців ОСББ як співфінансування у проведенні ремонтних робіт з утримання житлового фонду.

4. Зобов’язати забудовників житлових будинків самим здавати в експлуатацію ліфти, а не перекладати ці обов’язки на ОСББ.

5. Визначити на законодавчому рівні обов’язки та відповідальність забудовників перед ОСББ за своєчасне та якісне усунення недоліків при будівництві пссля здачі будинків в експлуатацію.

6. Надати право головам правлінь ОСББ, ЖБК, ЖБТ надавати дозволи на здійснення внутрішньобудинкових перепланувань, які не зачіпають несучих стін та конструкцій.

7. Спростити процедуру приватизації землі під будинками зазначеної категорії та прибудинкової території і отримання державних актів на землю.

8. Створити умови для ринкових відносин в сфері надання населенню житлово-комунальних послуг (наявність як мінімум двох тепло-, електро, – водопостачальних організацій), щоб можна було вибирати ту з них, яка надає якісніші та дешевші послуги.

9. Урівняти в правах з ОСББ ЖБТ і ЖБК.

Такі наради, згідно з пунктом 14 Протоколу Кабміну, мали проводитись у всіх областях України.

Основні рішення, прийняті на засіданні Кабінету міністрів і закріплені Протоколом Кабінету міністрів №92 від 14 грудня 2011 року:

– розробити та подати до 1 травня 2012 року на розгляд Кабінету Міністрів України проекти типових договорів про надання житлово-комунальних послуг, які укладаються виробниками та виконавцями таких послуг з ОСББ;

– опрацювати питання щодо доцільності поширення дії Закону України «Про захист персональних даних» на ОСББ і житлово-будівельні кооперативи;

– розробити до 1 вересня 2012 р. механізм надання ОСББ пільгових кредитів для проведення енергоефективних заходів та капітального ремонту будинків;

– привести до 1 лютого 2012 р. власні акти та віднести ОСББ до категорії споживачів «населення»;

– подати до 1 лютого 2012 р. Кабінету Міністрів пропозиції щодо врегулювання на законодавчому рівні проблемних питань, пов’язаних з експлуатацією, реєстрацією, технічним наглядом та капітальним ремонтом ліфтів;

– невідкладно вжити заходів до припинення стягнення територіальним органам ДПС з ОСББ екологічно податку, збору на спеціальне використання води;

– опрацювати до 15 лютого 2012 р. питання щодо надання ОСББ права отримувати інформацію про всіх власників житлових та нежитлових приміщень у будинку.

peredplata