Тепловики заборгували газовикам мільйони гривень. Чи буде тепло в оселях чернівчан?

ЗАБОРГОВАНІСТЬ ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО ПЕРЕД ГАЗОВИКАМИ ЗАГРОЖУЄ ЗРИВОМ ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ
Станом на початок вересня 2016 року борг МКП «Чернівцітеплокомуненерго» перед ПАТ «Чернівцігаз» нараховує 5 мільйонів 400 тисяч гривень. Заборгованість тепловиків унеможливлює підключення об’єктів теплокомуненерго до системи газопостачання на опалювальний період 2016-2017 років. Ситуація, що склалась, призвела до неможливості повноцінного обслуговування систем газопостачання та ймовірно стане причиною зриву нового опалювального сезону

Напередодні опалювального сезону, що має стартувати вже за місяць, надзвичайно гостро постало питання заборгованості МКП «Чернівцітеплокомуненерго» перед ПАТ «Чернівцігаз» за послуги з розподілу природного газу, що були надані тепловикам ще в першому кварталі поточного року.

Станом на початок вересня сума заборгованості теплокомуненерго перед газовиками сягає 5 мільйонів 400 тисяч гривень. Внаслідок недоотримання тарифних надходжень за виконання своєї ліцензійної діяльності, ПАТ «Чернівцігаз» не може здійснювати повноцінне обслуговування системи газопостачання області, виконувати інвестиційну програму, в тому числі – забезпечувати споживачів лічильниками газу, сплачувати податки та інші обов’язкові платежі до державного та місцевого бюджетів, виплачувати заробітну плату працівникам підприємства.

Після неодноразових звернень до теплокомуненерго з вимогою про сплату заборгованості, у квітні 2016 року об’єкти ТКЕ були відключені від системи газопостачання, а в червні ПАТ «Чернівцігаз» звернувся з позовною заявою про стягнення заборгованості до Господарського суду Чернівецької області.

Про ситуацію, що склалась вже неодноразово повідомлялось вищим керівникам краю – Голові Чернівецької ОДА Олександру Фищуку та Міському голові Чернівців Олексію Каспруку. І хоча Чернівецька міська рада надавала цільову фінансову підтримку МКП «Чернівцітеплокомуненерго», жодна копійка з цих коштів не була спрямована на погашення наявної у тепловиків заборгованості. Очевидно ні представники теплокомуненерго, ні керівництво міста не усвідомлюють до яких наслідків може призвести їхня бездіяльність.

«Тарифні надходження від здійснюваної нами ліцензійної діяльності з розподілу природного газу є фактично єдиним джерелом фінансування витрат підприємства. Від цих надходжень залежить можливість закуповувати необхідні для обслуговування газопроводів матеріали, здійснювати ремонтні роботи, виконувати аварійні заявки та, в решті-решт, виплачувати заробітну плату працівникам компанії. Сьогодні в нас вичерпані всі резерви і ми досить песимістично дивимось на перспективи входження в опалювальний сезон» – зазначив голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

У випадку якщо ситуація із заборгованістю не буде вирішена в найкоротший період, підключення об’єктів ТКЕ до системи газопостачання буде неможливим, а це означає відсутність централізованого опалення в осінньо-зимовий період, в тому числі й опалення бюджетних установ та організацій, до яких відносяться дитячі садочки, лікарні, школи тощо. Така ситуація цілком очевидно викличе серйозний суспільний резонанс та в підсумку призведе до соціального вибуху серед населення.

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,73 тис. км. газопроводів. У 2015 році підприємство протранспортувало близько 356 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 228 тисяч сімей Чернівецької області та 4,2 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1300 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків.

peredplata