Воїн-«афганець» отримав ордер на нову 3-кімнатну квартиру

Рішення про це прийняв вчора виконком Чернівецької міської ради, а довгоочікуваний документ особисто вручив черговику Івану Коляска секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин сьогодні на урочистостях з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Таку приємну звістку увесь заповнений зал Чернівецької обласної філармонії зустрів стоячи, бурхливими оплесками на адресу міської влади.

Крім того, Чернівецька міська рада відзначила також трьох активістів міської організації Української спілки ветеранів Афганістану, яким секретар Чернівецької міської ради вручив почесні грамоти та грошові допомоги.
У своїй промові до учасників урочистих зборів Віталій Михайлішин, зокрема, відзначив: «Сьогодні ми відзначаємо радісну і сумну дату одночасно. Радісну, тому що цього дня 23 роки тому останній радянський солдат покинув територію Афганістану, і страшна війна нарешті закінчилася. А сумну тому, що багато ваших бойових побратимів не повернулися на Батьківщину. Сьогодні ми віддаємо шану тим, хто не дожив до цього дня. Тим, хто поліг на полі бою. Тим, кого замордували у полоні. Повернувшись на Батьківщину, ви зіткнулися із багатьма труднощами повсякденного життя. Та ви гідно витримали і ці випробування та зуміли зберегти у собі головні принципи, які найбільше цінуються у людях: чесність, принциповість, мужність. Я хочу щиро подякувати за ваш подвиг, за те, що ви бережете світлу пам\’ять про ваших побратимів. Також хочу вас запевнити, що для міської влади завжди пріоритетними залишатимуться питання соціального захисту учасників бойових дій, інвалідів та членів їх сімей та сімей загиблих. І це найменше чим ми можемо вам віддячити».
Ці тези він підкріпив реальними фактами під час спілкування із журналістами, яке відбулося перед початком урочистих зборів. Зокрема, Віталій Михайлішин нагадав, що виданий сьогодні воїну-афганцю ордер на нову 3-кімнатну квартиру – вже третій за останній час. Раніше рішенням виконавчого комітету Чернівецької міської ради були видані ордери на житлову площу ще двом воїнам-афганцям – С.В. Козаку та П.В.Мацишину. Крім того, протягом 2011 року щомісячно виплачувалась адресна матеріальна допомога в розмірі 350 грн. одинадцяти родинам воїнів, загиблих в Афганістані, та учаснику бойових дій, інваліду І групи М.М. Яшину. А рішенням 18 сесії VI скликання Чернівецької міської ради від 29.12.2011 року цю допомогу збільшено до 500 грн.
15 воїнів-інтернаціоналістів за минулий рік змогли поправити своє здоров’я у санаторно-курортних закладах. З нагоди 25-ти річчя заснування організації УСВА за рахунок коштів міського благодійного фонду «Милосердя» 16 дітям воїнів-інтернаціоналістів були вручені новорічні подарунки та грошові допомоги. Крім того, станом на початок цього року в місті проживає 19 вдів учасників бойових дій в Афганістані, і міська влада не може забути й про них. Було прийняте рішення при перевиконанні міського бюджету в 2012 році вивчити можливість щодо виплати вдовам щомісячної разової допомоги в розмірі 200 грн.
Інше, найгостріше, напевне, для родин ветеранів Афганістану питання житла також перебуває під постійним контролем Чернівецької міської ради та особисто її секретаря Віталія Михайлішина. Вже в цьому році планується виділення земельної ділянки в новому житловому мікрорайоні в межах вулиць Рівненська – Шухевича – Сторожинецька для будівництва багатоквартирного будинку, в якому буде виділено квартири для афганців міста.
Підтримує міська влада й інші ініціативи воїнів-афганців. Так, нещодавно було прийняте рішення про виділення кошти в сумі 3000 грн. на видання книги В.Шинкаря.
Звичайно, залишається ще й чимало невирішених проблем і нагальних потреб цієї категорії наших земляків. Для покращення цієї роботи вчора на засіданні міськвиконкому було створено міську Консультативну раду з питань вирішення соціально-побутових проблем, забезпечення гідного рівня життя ветеранів війни (воїнів-інтернаціоналістів), створення належних умов для їх життєзабезпечення.

peredplata