На Буковині активна спільнота долучається до охорони кордону

Однією зі складових підвищення ефективності охорони кордону є залучення небайдужих громадян до спільної боротьби з незаконною діяльністю на державному кордоні.

Об’єднання таких людей дозволяє створити цілі формування – загони з числа мешканців прикордоння. Окрім того, такі громади мають свої статути, їхня діяльність обумовлена і на законодавчому рівні. Про це повідомляє прес-служба ДПСУ.

Не стали винятками і регіони в межах відповідальності Чернівецького прикордонного загону, а це території Чернівецької та Івано-Франківської областей. В цих контрольованих прикордонних районах діють понад 50 громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону.

Особливістю даних громадських формувань є те, що до них входять представники місцевого населення, які добре знають прикордонні території та корінних мешканців. Саме тому вони легко виявляють чужинців та допомагають затримувати нечистих на руку «ділків».

Як приклад, на гірських ділянках Буковини виявляти контрабанду та нелегалів прикордонникам допомагає кінний патруль. Мешканці гірських сіл самі зорганізувались у громадські формування та вирішили брати на допомогу своїх коней, так як на транспорті до певних територій дістатись не можна. Тому їхня допомога узимку для прикордонників – особливо відчутна.

В результаті діяльності громадські формування області лише за минулий рік надали майже 100 інформацій про можливе здійснення протиправної діяльності поблизу державного кордону та спільно з прикордонниками неодноразово затримували порушників держрубежу.

peredplata