Законодавчо уточнено статус старости села, селища

В Україні почав діяти закон №1848-VIII про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища).
Інститут старости стає ключовим для об\’єднаних громад. Староста вже має юридичний статус, визначені службові повноваження і нести відповідальність перед суспільством за свої дії.

Згідно закону, у селах і селищах, які увійшли до об’єднаної територіальної громади, впроваджується посада старости, а в українське законодавство вводиться поняття «старостинський округ».

Староста має представляти інтереси мешканців його округа в утвореній громаді та відповідати за комунікацію між селянами та представниками місцевої влади.
Документ окреслює коло обов\’язків старости. Основна ідея – захист інтересів мешканців села в утвореній громаді та комунікація між селянами та представниками місцевої влади.

Повноваження старости:
– представляти інтереси села, відвідувати пленарні засідання сільської, селищної, міської ради;
– сприяти селянам у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування;
– брати участь у підготовці місцевого бюджету стосовно програм, які будуть впроваджуватися на території його округу;
– слідкувати за станом довкілля, інфраструктурою, правопорядком, дотриманням прав та інтересів селян його округу; має пропонувати шляхи вирішення проблем тощо.

Окрім того, староста має слідкувати за станом довкілля, інфраструктурою, правопорядком та пропонувати шляхи вирішення проблем.
Староста звітує перед мешканцями свого округу, вони його і контролюють. Відповідає за ситуацію перед сільською, селищною, міською радою. Якщо він неналежно виконує свої обов’язки, старосту можуть відкликати з посади.

Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти
Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata