Буковинські рятувальники закликають не виходити на кригу

Перш ніж ступати на лід, потрібно знайти на ньому сліди. Якщо їх немає, потрібно якось позначити місце, де ви ступили на лід. Обов’язково візьміть з собою довгу палицю, яку використовуйте для перевірки товщини льоду. Можна визначити, наскільки безпечним є лід. Одна людина може ступати на лід товщиною не менше 7 см із зеленуватим відтінком. Для того, щоб обладнати ковзанку, потрібна товщина мінімум 10-12 см. Для масового катання лід має мати товщиною близько 25 см.

Якщо ви ступили на лід і він почав тріщати чи з’явилися тріщини – в жодному разі не продовжуйте свій рух. Відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

Буковинські рятувальники і досі згадують випадок, що трапився в м. Чернівці. Любитель зимової риболовлі рибалив на озері, незважаючи на плюсову температуру. Як наслідок, чоловік провалився під лід. На щастя, він встиг розкинути руки, тому верхня частина тіла залишилася на поверхні. Люди, які знаходилися на протилежному березі водоймища, відразу зателефонували до народної служби порятунку 101. Рятувальники за лічені хвилини прибули на місце події і врятували горе-рибалку. Лікарі оглянули чоловіка і, не виявивши загрози його життю та здоров’я, відвезли додому.

Якщо ж ви все-таки провалилися під лід, запам’ятайте, як правильно діяти. Перш за все не потрібно панікувати. Широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги.

Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Потрібно бути обережним доти, доки не виберетеся на берег.

Якщо ви побачили, що людина провалилася під лід, то потрібно вміти надати допомогу. Наближатись до ополонки потрібно лише повзком. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді можете опинитися і ви. Щоб допомогти людині, можна використати ремені, шарфи, дошки, жердину, санки або лижі. Коли ви допомогли людині вибратися з-під льоду, потрібно якнайшвидше доставити її в тепле місце.

Запам’ятайте, що вміння правильно діяти у надзвичайній ситуації може врятувати не одне життя, наголошують у відділі зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю УМНС в Чернівецькій області.

peredplata