До уваги платників водної ренти та екоподатку!

Чернівецька ОДПІ звертає увагу, що Законом України від 20.12.2016 року №1791-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесені зміни та викладені у нових розмірах ставки рентних платежів та екологічного податку. Збільшені ставки застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань, що виникли з 01 січня 2017 року.
Граничними термінами подання податкової декларації та сплати податкових зобов’язань за І квартал 2017 року (для квартального звітного періоду) є 10 та 19 травня 2017 року відповідно.

Наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2016 року № 927 \”Про внесення змін до форми Податкової декларації з рентної плати\” затверджено у новій редакції форму Податкової декларації з рентної плати. За новою формою платники рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України вперше звітують за січень 2017 року, інші платники рентної плати – починаючи з І кварталу 2017 року.

Податкова декларація екологічного податку затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 року №715 «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку». Невід’ємною частиною Податкової декларації є додатки (розрахунки). Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування – викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об’єкти та інші.
При цьому, для кожного стаціонарного джерела забруднення, об’єкта за місцем здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, а також кожного місця чи об’єкта для розміщення відходів складається окремий розрахунок (додаток).

Також, нагадуємо про необхідність отримання в установленому законодавством порядку дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря суб’єктами господарювання, які здійснюють викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу, виданого суб’єкту господарювання, об’єкт якого належить до першої групи -центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, а об’єкт якого належить до другої або третьої групи – обласними державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідеміологічного благополуччя населення.

Згідно статті 33 до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.1992 р. № 2707 – XII (із змінами та доповненнями) особи, які винні у викидах забруднюючих речовин в атмосферне повітря та не мають дозволу спеціально уповноважених органів виконавчої влади на такі викиди, несуть відповідальність згідно із законом.

peredplata