Санкції за розповсюдження російських книг без дозволу

Ще з 1 січня 2017 року діють норми Закону \”Про видавничу справу\” (ст. 281) щодо заборони ввезення та розповсюдження на території України видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України без відповідного дозволу (за винятком видавничої продукції, що ввозиться громадянами в ручній поклажі або супроводжуваному багажі загальною кількістю не більше 10 примірників).
За порушення такої заборони та розповсюдження зазначеної видавничої продукції без відповідного дозволу передбачено штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат за перше порушення і 50 мінімальних заробітних плат – за кожне наступне. При цьому така видавнича продукція підлягає вилученню Держкомтелерадіо у порядку, визначеному Кабміном.

На затвердження відповідного порядку Уряду відводилося три місяці. Постановою від 5 квітня 2017 року № 235 затверджено Порядок вилучення з обігу видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України та розповсюджується на території України без відповідного дозволу.

Даним Порядком передбачено, що уповноважені посадові особи Держкомтелерадіо вилучатимуть видавничу продукцію з обігу за місцем фактичного провадження суб\’єктом господарювання своєї діяльності, розташування його господарських або інших об\’єктів. При цьому під час вилучення такої продукції складатиметься протокол про накладення адміністративно-господарського штрафу із позначкою про вилучення видавничої продукції (порядок складання такого протоколу ще повинен затвердити Держкомтелерадіо).

При вилученні з обігу видавничої продукції складатиметься протокол про накладення адміністративно-господарського штрафу на суб\’єкта господарював-ня. Рішення щодо вилучення з обігу видавничої продукції може бути оскаржене суб\’єктом господарювання в судовому порядку відповідно до чинного законодавства України.

Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації
нормативно-правових актів, правової роботи
та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata