Затверджено нову методику розрахунку прожиткового мінімуму

Методику визначення прожиткового мінімуму оновлено: вона встановлює єдиний порядок розрахунку прожиткового мінімуму у розрахунку на місяць на одну особу та для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення в Україні.

Наказом Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку та Держстату від 03.02.2017 р. №178/147/31 затверджено нову Методику визначення прожиткового мінімуму. Цей наказ набрав чинності 21 квітня 2017 року у зв’язку з його опублікуванням в \”Офіційному віснику України\” №32/2017.

Відповідно втратить чинність наказ Мінпраці, Мінекономіки, Держкомстату від 17.05.2000 р. №109/95/157 \”Про затвердження Методики визначення прожиткового мінімуму на одну особу та для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення\” та накази, які вносили зміни до цієї Методики.

Методика встановлює єдиний порядок розрахунку прожиткового мінімуму у розрахунку на місяць на одну особу та для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення в Україні.

Уточнено, що до основних соціальних і демографічних груп населення відносяться:
• діти віком до 6 років (0-5 років включно);
• діти віком від 6 до 18 років (6-17 років включно);
• працездатні особи (18-59 років включно);
• особи, які втратили працездатність (60 років і старші).

Прожитковий мінімум на одну особу та для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення, складатиметься з таких вартісних величин:

• набору продуктів харчування, достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я;
• мінімального набору непродовольчих товарів, необхідного для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості;
• мінімального набору послуг, необхідного для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Такі набори продуктів та послуг визначені постановою КМУ від 11.10.2016 р. № 780.

Оксана БІЛЕНЬКА
провідний спеціаліст відділу реєстрації нормативно-правових актів
управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи
та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata