Хто співав оди чернівецьким комунальникам з Франківська

Хто співав оди чернівецьким комунальникам з ФранківськаСлавно-сумнозвісна публікація про відмінну роботу комунальних служб в Чернівцях, котрою тішились буковинські чиновники, написана людиною, котра у інтернет-виданні \”Галицький кореспондент\” має лишень одну, ту саму, публікацію.

Пам’ятаєте, як ще 16 лютого прес-служба ОДА цитувала слова губернатора Папієва: “Між іншим, я вчора ввечері, коли дивився моніторинг засобів масової інформації, звернув увагу на публікацію в кількох виданнях сусідньої Івано-Франківської області під заголовком “Зимові негаразди є усюди, та в Чернівцях їх чомусь менше”, – сказав Михайло Папієв. – Тамтешній журналіст, який побував в Чернівцях, відзначив позитивну роботу міських служб у порівнянні з іншими західноукраїнськими “колегами”, і зробив висновок, що може б то і їхнім комунальникам повчитись у сусідів-чернівчан».

Також вихвалявся відгуками про роботу наших комунальників від сусідніх областей у своєму вчорашньому виступі на сесії Чернівецької міської ради й секретар Михайлішин, цитую: \”І мені, як чернівчанину приємно, що належну роботу цих людей оцінили не тільки ми. Чернівецьких комунальників визнали найкращими у Західній Україні, і підтвердженням цього є публікації, які зараз перед вами. Люди, які приїхали до нас зі Львова, Івано-Франківська порівняли роботу їхніх та наших комунальників, і поставили нас у приклад. І це при тому, що комунальні служби цих міст краще укомплектовані технікою та персоналом.\”

Все б нічого. Адже чернівчани на власні очі бачили, якою є робота комунальників і на яку оцінку вона заслуговує.

Цікаво, що журналіст, котрий написав оту саму оспівану владою статтю \”Така різна зима: Івано-Франківським комунальникам треба повчитися в колег із Чернівців\”, окрім цієї статті жодного (!!!) іншого матеріалу немає!

Так хто він є – той Сергій Турчак, питається, аби на нього посилалися перші особи влади в області та місті. Може журналіст й підписався не своїм прізвищем, або це псевдонім. Однак чому немає навіть під псевдонімом жодного матеріалу? Чи псевдонім вигадано аккурат на одну статтю?

Для того, аби в цьому переконатися, можна зайти на сайт видання \”Галицький кореспондент\” і в пошук по сайту задати ім’я автора. Знайдеться тільки одне посилання на цю статтю. То чи не написана вона спеціально для тих, хто на неї посилається?

Надія ВІРНА (подяка за інформацію – Іванові Трачу)

Світлина – з сайту ОДА

\”Така різна зима: Івано-Франківським комунальникам треба повчитися в колег із Чернівців

Морозна сніжна зима – суворий і непідкупний екзаменатор для житлово-комунальної галузі будь-якого міста. Її зі страхом чекають, до неї готуються, однак вона знову і знову приходить… несподівано. Як наслідок – вкриті льодовим дзеркалом, однаково небезпечні як для автолюбителів, так і для пішоходів дороги, слизькі, непідсипані тротуари й не очищені від снігу двори, «нічийні» кучугури між проїжджою частиною та пішохідними зонами, замерзлі водопровідні вводи збудованих з порушеннями багатоповерхівок, численні аварії на водогонах та нескінченний потік пересічних громадян до травмпунктів.

Як повідомив днями керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула, лише за перші два тижні морозів до травмпункту Івано-Франківської міської клінічної лікарні звернулось 106 осіб, які отримали травми на неприбраних та непідсипаних міських тротуарах. Як свідчить медична статистика, більшість травм було отримано поблизу великих супермаркетів, магазинів, базарів, адміністрація яких вживає недостатньо заходів з прибирання прилеглих територій від снігу та, що найнебезпечніше, нальодів, або й не вживає їх взагалі.

Коли у третій декаді січня впали сильні сніги і вдарили морози, мер обласного центру Віктор Анушкевичус на оперативній нараді в міськвиконкомі похвалив дорожні служби і зокрема комунальне підприємство «ДРЕУ» за вчасну й оперативну роботу. І в принципі усі присутні на нараді з ним погодились. Наче й не місили перед тим «кашу» колесами своїх автівок чи не продирались крізь засніжені вулиці (а відтак вдвічі довше, ніж завжди) у громадському транспорті, не бачачи при цьому жодної одиниці снігоприбиральної техніки.

Донедавна здавалось, що така ситуація – це такий собі «стандарт» українських міст, змушених розриватись між вишукуванням коштів на енергоносії, що постійно дорожчають, та необхідністю заміни застарілих 50-60-річних мереж, модернізації енергосистем тощо. Проте, побувавши якось нещодавно в Чернівцях, я змушений був докорінно змінити свою думку. Відсутність нальодів та сніжної «каші» на дорогах, розчищені тротуари, відсутність кучугур на бровках, а головне (враховуючи місцевий рельєф) – відсутність ожеледі змусили замислитись і зважитися розпитати перехожих, що ж такого сталося останнім часом в старовинних Чернівцях, що так докорінно змінило обличчя міста в бік європейськості, порівняно з іншими його західноукраїнськими «колегами»?

Як виявилось, сніг тут випадав абсолютно так само і в ті ж дні, що й у нас. Більше того, чернівчани ще з жахом пригадують неприбрані від снігу вулиці і численні травми, отримані людьми на слизьких місцевих горбах. От тільки було це ще… в минулі зими. Цьогоріч все виявилося інакше: як повідомили у Чернівецькій міській раді, щодоби на вулицях міста працюють два грейдери, дев\’ять піскорозкидувачів, дві снігоприбиральні машини, чотири трактори, два навантажувачі.

За дорученням виконувача обов\’язків міського голови Віталія Михайлішина на кожен день розроблені маршрути снігоприбиральної техніки. Роботу комунальників на маршрутах контролюють працівники міської ради та депутати.

Ще один важливий аспект – добре поставлена робота з притягнення підприємців, які не бажають прибирати територію біля своїх торгівельних та офісних приміщень, до адміністративної відповідальності, хоча таких порушників і не дуже багато.

«Я дуже радий, що власники та орендарі приміщень відгукнулися на наше прохання й активно долучилися до прибирання тротуарів, – каже Віталій Михайлішин. – Не в останню чергу завдяки їм у ці засніжені дні рівень вуличного травматизму, порівняно з минулим роком, зменшився на 15%».

Може б то і нашим комунальникам повчитись у сусідів?

Сергій ТУРЧАК
\”

peredplata