Фізичні особи-підприємці Буковини починають виходити з «тіні»

Незважаючи на припинення упродовж січня-лютого 2017 року діяльності понад 6,0 тис. фізичних осіб-підприємців, кількість платників єдиного соціального внеску зросла порівняно з відповідним періодом 2017 року на 8,2%. На 15,5% збільшилася кількість підприємців, які використовують працю найманих працівників, та на 29,4% – середньооблікова чисельність зайнятих у підприємців працівників – інформує прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Однак, спостерігається мінімізація зайнятості та заробітної плати у таких роботодавців, так як кількість найманих працівників на одного підприємця сягає ледь до двох працівників, а середня заробітна плата становить 3167 грн. та є нижчою від середньостатистичного показника по області на 33,4%.

193 підприємці нараховують зарплату 362 найманим працівникам менше мінімального розміру (3200 грн.), що становить 32,9% до найманих працівників у цих підприємців і середній розмір становить 1731 грн., що на 46% нижче мінімального розміру зарплати.

Найпоширеніші схеми мінімізації зайнятості та заробітної плати у фізичних осіб-підприємців – роботодавців є неповна зайнятість працівників (13,2%) та укладання договорів цивільно-правового характеру (2,6%).

Враховуючи передбачені чинним законодавством України адміністративну, цивільну і навіть кримінальну відповідальність юридичних осіб та підприємців за мінімізацію зарплати та порушення законодавства про працю, звертаємося до роботодавців фізичних осіб-підприємців: «Будьте відповідальними за працівників, які допомагають Вам створювати матеріальні блага, дійте у межах правового поля, так як відповідальність значима!».

peredplata