Чернівецька область виконала план по призову повністю

У приміщенні обласного військкомату відбувся брифінг Чернівецького обласного військового комісара, на якому він відзвітував про, проведені у середині другого кварталу, заходи.

На зустрічі були розглянути такі питання: закінчення призову на строкову службу, відбір кандидатів на контрактну службу, призов офіцерів та збір резервістів оперативного резерву. За словами головного комісара Володимира Шведюка, всі заходи, пов’язані з призовом на строкову службу, закінчено. У 2017 році Кабінетом Міністрів було визначене планове завдання, яке включало призов 320 людей. З них 120 призовників будуть проходити службу у Збройних силах України, 80 – у Національній гвардії, а 40 – у Державній спеціальній службі транспорту. План виконано повністю.

Проте Володимир Шведюк зазначає, що трапляються і неприємні ситуації, коли призовники намагаються ухилитись від військової служби:

«Деякі намагаються утекти закордон, скориставшись закордонним паспортом. Але таких призовників мало. Більшість наших хлопців патріотично налаштовані. Вони розуміють, що мають виконати свій обов’язок перед державою»

За підсумками призиву на період з квітня по травень за порушення правил військового обліку 44 призовника було притягнуто до адміністративної відповідальності, а матеріли для порушення кримінальної справи передано на 20-х людей. За вдале виконання плану комісар відзначив Кіцманський район, Заставну, Глибоку, Сторожинець та Сокиряни. Водночас він зазначив, що комісії у Кельменцях та Новоселиці погано впорались із своїми обов’язками. Саме там більшість призовників ухиляються від строкової служби.

На контрактну службу у першому кварталі призвано 181, а у другому вже відібрали 86 кандидатів, які уже встигли укласти свої контракти.
«Суттєво підвищився відсоток тих, хто бажає служити за контрактом. Цьому посприяло суттєве підвищення грошового забезпечення, а також те, що вже дозволено заключати короткострокові контракти» – зазначає Володимир Шведюк.

Короткостроковим називається контракт, який укладається на 6 місяців. Тож призовник має змогу заключити такий контракт, спробувати свої сили у військовій галузі і вже пізніше вирішувати продовжувати свій контракт чи ні.

Крім цього існує призов офіцерів запасу на службу. Сьогодні ідуть підготовчі заходи до призову офіцерів. Такі військовослужбовці (громадяни до 43 років) викликаються у комісаріати двома повістками. Одна з них зобов’язує офіцера запасу просто з’явитися з усіма необхідним документами для того щоб провести їхній повний облік, провести медичну комісію, визначити його придатність до служби в Збройних силах. Крім цього визначається чи має він право на відстрочку – таке право мають ті, у кого є двоє неповнолітніх дітей. Після процедури перевірки кожного офіцера Комісія вирішує хто має право на призов, а хто може отримувати пільги та відстрочку. Саме друга повістка сигналізує про повноцінний призов на службу.

«Термін служби – 18 місяців, а також офіцер має змогу користуватись усіма пільгами: безкоштовне лікування, грошове забезпечення та інші. Крім цього такі офіцери не відправляються у зону проведення АТО без їхньої згоди. В районі проведення бойових дій він може служити тільки добровільно», – наголошує комісар.

Важливим питанням є заходів збору. З 7 травня по 7 квітня проводяться збори з резервістами з 10 гірничо-штурмової бригади (Коломия).

«За цей місяць призиваються наші хлопці, які зараховані в оперативний резерв цієї та інших бригад. За цей час вони мають нагоду згадати всі свої навички, які вони отримали під час проходження служби, отримати грошове забезпечення за цей місяць, форму. Тобто місяць вони проведуть у польових умовах і в казармах та згадають своє бойове майстерство»

Вікторія Полісан,
студентка 4 курсу журналістики ЧНУ

peredplata