Весняно-польові роботи на Буковині розпочнуться з третьої декади березня

Цього року весняно-польові роботи розпочнуться з третьої декади березня – зумовлено це природно-кліматичними умовами, які склалися, повідомив начальник Головного управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Микола Олексюк сьогодні, 2 березня, під час обласної селекторної наради з питань підготовки сільгосптоваровиробників до комплексу весняно-польових робіт, яку провів голова облдержадміністрації Михайло Папієв. Відповідно до структури посівних площ сільськогосподарських культур на поточний рік, ярий клин становитиме 193,7 тис. гектарів, що на 3,3 тис. гектара більше, ніж минулого року.

Із загальної кількості посівних площ, 138,9 тис. гектарів займають ярі зернові та зернобобові культури, в тому числі 68 тис. гектарів – кукурудзи на зерно. Також 69,7 тис. гектарів передбачено на технічні культури, в тому числі 44,2 тис. гектарів сої. Картопля і овочі займатимуть цьогоріч 42,7 тис. гектарів, кормові культури – 64,3 тис. гектарів.

“Під урожай 2012 року в області посіяно 49,5 тис. гектарів озимих зернових культур, що на 3,7 тис. гектарів більше, ніж в 2011 році, – поінформував Микола Олексюк. – Сходи озимих зернових культур отримано на площі 47,3 тис. гектарів, що становить 95,6% від загальної площі посіву, не отримано сходів на площі 2,2 тис. гектарів, або 4,4%”. На площах, де отримані сходи, в доброму та задовільному стані знаходяться 34,7 тис. гектарів, або 73,3%, слабкі та зріджені – 12,6 тис. гектарів, або 27,1%. У зв’язку з несприятливими погодними умовами, що склалися в період посіву та сходів озимих культур, за попередніми даними підсіву та пересіву підлягає близько 7 тис. гектарів озимих зернових культур, тобто 14%. Пересів озимих культур буде проведено високорентабельними культурами – кукурудзою та соєю.

Для проведення весняно-польових робіт буде залучено 1 тис. 277 тракторів, 586 культиваторів, 232 борін та 564 сівалок, готовність яких станом на сьогодні – 98%. Також буде залучено близько 5 тис. одиниць сільськогосподарської техніки з приватного сектору. Цьогоріч передбачається витратити 2 тис. 300 тонн дизельного пального і 470 тонн бензину. Запаси пального для господарств дозволяють у березні без проблем розпочати сезон. Крім того, ведеться робота з накопичення добрив – нині сільськогосподарськими підприємствами заготовлено 6,7 тис. тонн мінеральних добрив в діючій речовині та 286,6 тонн засобів захисту рослин, повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata