В Чернівецькій області тривають перевірки стану вантажних ліфтів у закладах торгівлі та громадського харчування

Інспектори управління Держгірпромнагляду в Чернівецькій області продовжують перевіряти стан охорони праці та безпечної експлуатації малих вантажних ліфтів та вантажних підйомників на підприємствах соціально-культурної сфери, зокрема, у закладах громадського харчування та торгівлі.

Вже перевірено низку підприємств Чернівців: ТОВ «Патрія Нова», готельно -ресторанний комплекс «Кайзер», ПП «Ключук», ТОВ «Метро Кеш енд кері Україна», ТОВ «Олбі Рос – Корона», їдальня швидкого харчування «Стрімко», торговий центр «Депот – центр», ТОВ «СЕФ» – всі вони експлуатують малі вантажні ліфти та підйомники.

За підсумками обстежень виявлено низку порушень, зокрема: дозволи на експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки від органів Держгірпромнагляду власники механізмів не отримали;
не проведено технічне опосвідчення ліфтів
угоди зі спеціалізованими організаціями на проведення технічного обслуговування та ремонту малих вантажних ліфтів, вантажних підйомників не укладено;
не проведено експертно – технічне діагностування ліфтів, що відпрацювали нормативний термін (понад 25 років) ;
не призначено відповідальних осіб за безпечну експлуатацію механізмів; інженерно – технічні працівники підприємств, робота яких пов’язана з експлуатацією об’єктів підвищеної небезпеки, не забезпечені в необхідному обсязі нормативними документами з питань охорони праці.

За результатами перевірок видано приписи на усунення виявлених порушень. До адміністративної відповідальності притягнуто чотирьох посадових осіб.

Довідково: минулого року восьмого квітня в одному із найбільших торгово-розважальних центрів Чернівців -« DEPOt Center» на приватному підприємстві «Крепак» стався нещасний випадок зі смертельним наслідком.
Підприємець допустив втручання сторонньої особи в роботу малого вантажного ліфта.
Самовільно відчинивши двері, працівник (студент професійно- технічного училища, який саме проходив виробничу практику у цьому закладі харчування) вчинив спробу розклинювання механізма.
Від отриманих тілесних ушкоджень він загинув на місці.

Роботу механізму на ПП «Крепак» досі заборонено.

peredplata