Магнітна буря на Сонці триває

Магнітна буря на Сонці триваєСильна геомагнітна буря, яка відбувається на Землі протягом четверга, в основному закінчилася і поки не призвела до якихось наслідків для інфраструктури планети.

Експерти побоювалися, що природне явище, викликане різким підвищенням сонячної активності, може викликати перебої в роботі різних електронних систем, включаючи супутникових навігаторів, а також енергетичних мереж.

Учені вважають, що магнітна буря поки не закінчена, і від неї все ще можна очікувати на несподіванки, однак основна небезпека минула.

\”Товарний поїзд пройшов повз нас, і все ще триває, а нам залишається тільки спостерігати, чим все це закінчиться\”, – говорить експерт американського Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) Джозеф Кунчес.

За словами Кунчеса, \”всі свідчення на користь того, що це виявилося не дуже серйозною подією\”.

Експерти вважають, що нинішня магнітна буря, що почалася після двох потужних спалахів на Сонці, стала найсильнішою за останні п\’ять років.

Заряджені частинки сонячного речовини продовжать бомбардувати Землю протягом п\’ятниці. Їх швидкість складає близько 1,3 тисяч кілометрів на секунду.

Передбачити, до яких саме наслідків призведе це явище, неможливо, оскільки це залежить від магнітної орієнтації сонячної маси, а судити про неї заздалегідь неможливо.

При певних обставинах спотворення магнітного поля Землі можуть призводити до перепадів напруги в енергетичних мережах і перебоїв у роботі навігаційних систем.

Найбільш наочним і мальовничим проявом геомагнітних бурь зазвичай стає північне сяйво.

Тим часом астрономи продовжують спостерігати за Сонцем, оскільки в найближчі дні можна чекати продовження бурі.

\”Частина Сонця, звідки до нас прийшло це явище, залишається активною, – сказав Би-бі-сі глава відділу геологічних досліджень Британського геологічного товариства Девід Кэрридж. – Це 27-денний цикл, і зараз ми знаходимося в його середині. Так що ми далі піддаємося бомбардуванню, яке буде тривати ще кілька днів\”.

Вчені говорять, що в найближчі роки варто очікувати повторення сильних геомагнітних бурь, оскільки в 2013 або 2014 році повинен наступити пік сонячної активності, яка зазвичай проходить по циклу тривалістю 11 років.

\”Це подія найзначніше за останні кілька років, однак вона не належить до найбільш значного класу, – сказав британський астроном Крейг Андервуд. – Протягом приблизно наступного року, коли ми досягнемо піку сонячної активності, можна очікувати більше бурь такого типу, ймовірно навіть набагато більш сильних\”.

\”Такі події змушують задуматися про те, що наш сучасний стиль життя повністю залежить від космічних технологій та енергетичної інфраструктури\”, – додає експерт.

В останні десятиліття відбувалося чимало потужних магнітних бурь, деякі з яких викликали серйозні наслідки.

У 1972 році найсильніша спалах на Сонці призвів до того, що у всьому американському штаті Іллінойс припинив працювати міжміський телефонний зв\’язок.

Найсильніша магнітна буря в історії спостережень була зафіксована в 1859 році. Вона викликала відмову телеграфних систем по всій Європі і Північній Америці.

Джерело

peredplata