ПАТ \”Чернівцігаз\” щомісяця проводить контрольні зняття показників лічильника

В серпні поточного року фахівці ПАТ «Чернівцігаз» зафіксували 52,5 тисячі контрольних показань лічильників газу у споживачів Чернівецької області. Щомісяця показання фіксуються в 20% від усіх домоволодінь, в яких здійснюється облік природного газу. Такі дії проводяться задля уникнення некоректних розрахунків в платіжках за газ.

Працівники відділу інспектування та контролю ПАТ «Чернівцігаз» знімають контрольні показання лічильників з відповідною періодичністю, що визначається Кодексом газорозподільних систем та проводиться не рідше ніж раз на півроку. Ця процедура передусім важлива для самих споживачів природного газу. Адже, якщо клієнт компанії допустив помилку підчас передачі показань або ж зовсім не передавав дані лічильника, зняття фактичних показань стане підставою для проведення перерахунку обсягу використаного блакитного палива.

Тому, представники газорозподільної компанії звертаються до споживачів з проханням допускати їх до газових лічильників та з розумінням поставитися до необхідності звірки даних. Зафіксувати показання може слюсар, майстер або інший працівник газорозподільної компанії, під час проведення планово-технічного обслуговування, ремонту газового обладнання, при знятті лічильника на повірку та ін. Для підтвердження показань лічильника, працівники компанії можуть додатково здійснювати фотофіксацію приладів обліку на мобільні телефони.

«Більшість контрольних показань фіксуються за ініціативи газорозподільної компанії для коректності ведення розрахунків. Фахівці компанії проводять зняття контрольних показання і за заявами клієнтів. Така потреба виникає тоді, коли споживачі ігнорують свій обов’язок щодо передачі показань лічильника» – розповідає директор комерційний ПАТ «Чернівцігаз» Михайло Гаврилюк.

Задля уникнення розбіжностей у розрахунках, споживачам природного газу необхідно щомісяця, станом на кінець місяця самостійно фіксувати показання лічильника та впродовж наступних п’яти днів передавати їх газорозподільній компанії.

Якщо показання лічильника зняті або передані, наприклад, 6 числа, під час розрахунку рекомендованої до сплати суми автоматизована система обчислює прогнозований обсяг споживання до кінця місяця. Саме тому обсяг використаного блакитного палива може відрізнятися від зазначеного в рахунку.

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,786 тис. км. газопроводів. У 2016 році підприємство протранспортувало близько 376 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є понад 229 тисяч сімей Чернівецької області та більше 3 тисяч підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1100 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону.

Голодняк Вікторія Вікторівна

peredplata