Власники нерухомості у Чернівцях сплатили 8,6 млн. грн. податку

Власники нерухомого майна – юридичні та фізичні особи упродовж цього року сплатили до бюджету Чернівців 8,6 млн. грн. податку на нерухоме майно, що на 5,0 млн. грн., або на 60% перевищує минулорічні показники.

Більшу частину відрахувань забезпечили юридичні особи – понад 70 відсотків, сплативши 6,5 млн. грн. що на 3,5 млн. грн. більше, ніж торік.
Фізичні особи поповнили бюджет міста на 2,1 млн. грн., у тому числі податку за об\’єкти житлової нерухомості – 1,5 млн. грн., нежитлових – 654,2 тис. грн.
Нагадаємо, сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які володіють квартирою або квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв. м і будинків більше 120 кв. м. У випадку наявності об’єктів різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м.
А громадяни, у яких житлова нерухомість, зокрема, квартира загальною площею понад 300 кв. м або будинок більше 500 кв. м, цього року сплатять додатково 25 тисяч гривень.

Термін сплати майнових податків для громадян завершився 29 серпня, але лише для тих власників нерухомого майна, які отримали повідомлення про сплату податку до 1 липня.

Як пояснив начальник Чернівецької ОДПІ Микола Загарюк, якщо чернівчани не отримали повідомлення про сплату податку, то й сплачувати штраф не доведеться.

Після отримання повідомлення з податкової у платника є 60 днів на добровільну сплату податку. Але часто виникає питання: що робити, якщо податкове повідомлення-рішення не було отримано, хоча є підстави нараховувати податок. Чи буде покараний платник?

Як розповів посадовець, оскільки сума податку розраховується податковим органом, то громадяни не несуть відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту розрахунку. Простіше кажучи, якщо платник не отримав повідомлення з податкової, то і карати його немає за що. Тому що оплачується тільки «узгоджене податкове зобов’язання». Воно вважається таким, якщо людина офіційно отримала повідомлення і не оскаржила рішення податкової.

У будь-якому випадку, якщо дані про об’єкт потрапили в реєстр прав на нерухомість, ДФС контролюватиме сплату податку і з’ясовувати, чому не було отримано повідомлення.

Додаткову інформацію можна отримати за тел.: 54-56-51, 54-60-23, або завітавши до Чернівецької ОДПІ за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А, каб. №№208, 222

Сектор організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata