Застарілий перспективний план гальмує процес освоєння коштів

В Україні існує низка інструментів фінансової підтримки місцевого та регіонального розвитку, які доступні для органів місцевого самоврядування, їх комунальних закладів та установ. Саме органи місцевого самоврядування повинні слідкувати за створенням умов для підвищення конкурентоспроможності регіонів, стимулювати стале економічне зростання та зменшення диспропорцій у розвитку регіонів.

Станом на 5 вересня 2017 року робочою групою при обласній державній адміністрації розглянуто та погоджено 82 інфраструктурних проекти на 99,8 % від запланованих коштів субвенції. Таким чином, Чернівецька область знаходиться в п’ятірці лідерів серед областей України за станом розподілу між проектами коштів державної фінансової підтримки ОТГ.

У Чернівцях 19 вересня була проведена конференція на якій фахівці обговорили джерела фінансування місцевого та регіонального розвитку. На перших порах ОТГ надаватимуть гроші на розбудову інфраструктури з державного бюджету. Однак важливо пам’ятати, що об’єднатися в громаду це ще не означає отримати мільйони.

Христина Марчук – начальник відділу з питань містобудівного кадастру зазначає, що дана політика базується на принципі децентралізації місцевого та регіонального самоврядування, який передбачає посилення ролі місцевих органів влади у розв’язанні економічних, соціальних та екологічних проблем.
Одним із центральних методів підтримання громад є зміни перспективного плану. Державна адміністрація розробила проект рішень, які вчасно були подані для розгляду на сесію міської ради, але 13 вересня депутати відхили його, пояснивши, що дане рішення є поспішним. Для того, щоб недавно створені громади з наступного року могли оперувати коштами – міській раді треба затвердити перспективний план таких ОТГ : Селятинської, Конятинської, Кіцманської, Мамаївської, Острізької. Також варто врахувати, що застарілий перспективний план такий як в Глибоцькій ОТГ гальмує виборчий процес.

Також Христина Марчук, зазначає, що минулого року фінансування було направлено на відновлення шкіл, дитячих садків, амбулаторій, клубів. Цьогоріч передбачено капітальний ремонт водопроводів, каналізацій, котелень, стадіонів, а також закупівлю комунальної техніки, що на її думку значно посилить інфраструктурну спроможність об’єднаних територіальних громад.

Загалом громади Чернівецької області отримали 61,9 млн. грн коштів субвенції на формування інфраструктури. Сподіваємось, що на ці кошти нарешті буде реалізовано понад 80 проектів. Зміни дозволять ОТГ вийти на прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом України в 2018 році і отримати інструменти державної підтримки.
Наталія Демчук

peredplata