Компенсація за невикористану відпустку, якщо працівник поновлений судом на роботі

Компенсація за невикористану відпустку, якщо працівник поновлений судом на роботі

За статтею 235 КЗпП у разі звільнення без законної підстави працівник має бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

Під час винесення рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно ухвалює рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більш як один рік не з вини працівника, то орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

За частиною 1 ст. 6 Закону «Про відпустки» (далі – Закон) щорічна основна відпустка надається працівникам, тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, що відлічується а дня укладення трудового договору.
Згідно зi ст. 24 Закону в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 82 КЗпП i ст. 9 Закону час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (в тому числі час оплаченого-вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу), включається до стажу, що дає право на щорічну відпустку.

Компенсація за невикористану відпустку, якщо працівник поновлений судом на роботі

Таким чином, у разі поновлення працівника судом на роботі він має право використати щорічну основну відпустку за весь чад вимушеного прогулу. При цьому її тривалість визначається з дати поновлення на роботі i до кінця його робочого року.

Якщо під час звільнення, визнаного судом незаконним, працівникові була виплачена грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки, то після поновлення його на роботі права на використання цих днів відпустки він не має. Також не передбачено повернення працівником виплачених йому коштів за відпустку під час звільнення чи зарахування їх у рахунок суми за відпустку, що надається за період вимушеного прогулу.

peredplata