“Наш край” вимагає через суд розпустити Ічнянську виборчу комісію, яка зриває вибори в ОТГ

“Наш край” вимагає через суд розпустити Ічнянську виборчу комісію, яка зриває вибори в ОТГ

Cуд має зобов’язати ЦВК розпустити Ічнянську виборчу комісію, яка своїми діями зриває перші вибори в об’єднані територіальні громади. Відповідний позов до суду був поданий партією «Наш край».

Ічнянська виборча комісія перейшла всі межі, грубо порушуючи законодавство. Вони не виконали рішення суду щодо утворення нових пропорційних округів. Натомість зареєстрували кандидатів у депутати в тих округах, які суд визнав неправильно утвореними. Усе це відбувається за мовчазної згоди ЦВК.

Багаторазові звернення до ЦВК від «Нашого краю» щодо розпуску виборчої комісії в Ічнянській ОТГ лишились без відповідної реакції. Тому ми звертаємося до суду з вимогою зобов’язати ЦВК розпустити виборчу комісію в Ічнянській громаді.

Ми переконані, що намагання зірвати вибори на Чернігівщині – це тестування схеми фальсифікації виборів, яка може потім бути застосована по усій країні.

Поведінка виборчої комісії в Ічні може призвести до зриву виборів. Це нова схема для фальсифікаторів – реєстрація кандидатів у неіснуючих округах. Комісія нарізала округи під своїх людей – в якомусь було 125 виборців, в якомусь – більше 2 тисяч. Ми виграли суд і зобов’язали комісію утворити нові округи. Але комісія рішень суду не виконує – роблять усе, щоб вибори не відбулись.

Раніше “Наш край” повідомляв, що вибори в Ічнянській об’єднаній територіальній громаді під загрозою зриву. Партія закликала Центральну виборчу комісію не допустити цього та негайно вжити усіх необхідних заходів.

Ічнянська міська виборча комісія, порушуючи статтю 17 закону “Про місцеві вибори”, утворила непропорційні виборчі округи: у найменшому – 125 виборців, а у найбільшому – 2138. Причому від кожного з них обиратиметься один депутат, тобто округи свідомо нарізали під “своїх кандидатів”. Відповідно до законного рішення мало бути утворено 26 округів, у кожному з яких приблизно 700 виборців.

29 вересня 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення виборчої комісії, зобов’язавши її утворити округи відповідно до чинного законодавства України. Проте комісія знехтувала ухвалою суду та залишила чинним рішення про несправедливе утворення виборчих округів.

4 жовтня Чернігівський окружний адміністративний суд встановив, що Ічнянська міська виборча комісія діяла із порушенням закону, сформувавши непропорційні округи. Цим же рішенням комісію вдруге зобов’язали утворити нові округи для виборів в ОТГ у відповідності до закону про місцеві вибори. Утім, комісія досі не виконала рішення суду і вже зареєструвала кандидатів в неіснуючих округах.

peredplata