Молдовська молодь Буковини «за» мовний закон

Молдовська молодь Буковини «за» мовний закон

У зв`язку із прийняттям Закону України «Про освіту» одразу закопошилися різні навозні жучки з числа радикальних націоналістів. Миттєво зреагували Польща, Румунія, Угорщина і навіть Молдова. Ну з першими трьома зрозуміло. У них є територіальні претензії до України і це був привід знову нагадати нам, що розслаблятися не варто. Але ж чому Молдова? Чому керівництво Молдови висловлює занепокоєння можливими утисками прав молдовської нацменшини в Україні, якщо етнічні молдовани ніколи не жалілися на проблеми у стосунках із владою?

Аби відповісти на ці та інші питання кореспондент газети «Час» зустрівся з головою «Асоціації молдовської молоді із Північної Бессарабії» Сергієм Рябко.

– Скажіть, будь ласка, як відреагувала молдовська молодь Чернівецької області на прийняття мовного закону?

– Молодь ніяк не зреагувала. Питання української мови для нас не є спірним. Ми громадяни України, ми живемо у цій країні, отже ми зобов`язані знати державну мову. Нам ніхто не забороняв і ми впевнені не буде забороняти або обмежувати використання молдовської мови. Ми вважаємо, що знання двох або більше мов буде тільки корисним у житті.

Багато нарікань з боку етнічних румунів, угорців, поляків на те, що у зв`язку з прийняттям нового закону існує ризик зникнення рідної автентичної мови нацменшин. Як ви вважаєте, вони мають рацію?

– Ми разом зі своїми друзями організували у багатьох молдовських селах Чернівецької області школи народного танцю «Букурія». Так от, ми навчаємо танцювати молдовську молодь молдовські, українські, румунські та буковинські танці. Вони всі різні, хоча багатьом здаються однаковими. Ось, наприклад, один й той самий танок танцюють по-різному у Сучаві, Кишиневі чи Чернівцях. Кожна нація привносить у танок свій колорит, своє світосприйняття. Скажіть мені, як може зникнути мова або культура молдован, поляків, румун, якщо вони у повсякденному житті розмовляють рідною мовою, їдять автентичну їжу, танцюють власні народні танці. Це неможливо забути! Всі ці нарікання – чиста політика. Ми авторитетно заявляємо: молдовська молодь Буковини «за» мовний закон.

Чи не вважаєте ви, що Румунія намагається використати ситуацію, аби знову загострити міжнаціональні питання між нашими країнами? Можливо, саме з цієї причини Президент Румунії влаштував демарш – відмовився від приїзду до України через мовний закон?

Ми – етнічні молдовани Буковини, ніколи не вважали себе румунами. Ми принципово не хочемо отримувати румунський паспорт, хоча зараз це можна зробити практично за один день. Молдовська культура і мова не є тотожною румунській культурі та мові. У нас багато відмінностей. Помиляється той, хто вважає, що ми одна нація. Ми – різні! Не знаємо, що мав на увазі Президент Румунії своїм демаршем, але ми хочемо зберегти себе як націю. Не стати румунами, а залишитися молдованами назавжди. Ще раз повторюємо, молдовська молодь «за» мовний закон. Ми хочемо жити в Україні, вчитися в українських вишах, працювати в українських закладах. Чи може, наприклад, громадянин Румунії працювати у державній структурі при цьому не володіючи румунською мовою? Ні! Чому в Україні має бути по-іншому? Ніхто в Україні не заважає розмовляти, писати і читати мовою національної меншини. Будь ласка, розмовляй хоч китайською, але мову країни, в якій ти живеш, знати зобов`язаний.

– Дякую за змістовну розмову. Сподіваюсь, що здоровий глузд візьме вгору у цих політичних суперечках.

– Звичайно ж візьме. Україна є чи не найтолерантнішою державою у світі. Головне, аби наші політики не начудили чогось нового.

peredplata