За боргами — роки людської праці

Сьогодні кожний громадянин знає, що рівень його майбутньої пенсії залежить від страхового стажу та розміру заробітної плати, з якої здійснюється нарахування та сплата внесків до Пенсійного фонду. У разі несплати страхових внесків період трудової діяльності не може бути зарахованим до страхового стажу. І, як наслідок, громадяни мають пенсію, яка не відповідає їхнім сподіванням.

Своєчасна й повна сплата платежів до Пенсійного фонду України – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників. Проте, на жаль, не всі керівники підприємств-боржників хочуть розуміти, що порушення ними обов’язків щодо сплати внесків за своїх найманих працівників позбавляє останніх забезпеченої старості.

Через несвоєчасну сплату внесків до Пенсійного фонду підприємствами-боржниками області їх працівники втрачають страховий стаж. Станом на 01.03.2012 найбільшими боржниками зі страхових внесків та єдиного соціального внеску в Чернівецькій області є:
Дослідне господарство «Центральне» Буковинського інституту агропромислового виробництва УААН (керівник Новіцький З.М.); Кельменецьке об’єднання з агропромислового будівництва «Райагробуд» (Дворський Р.М.); Міністерство оборони України «Чернівецький металообробний завод» (Кривошеєв В.В.); ВАТ «Красноїльський деревообробний комбінат» (Бружа А.Т.); ТзОВ ВКТ «Арго» (Гончар А.В.).

Керівництво підприємств-боржників має пам’ятати, що пенсії є основним джерелом для існування значної кількості категорії людей. Пенсіонери в Україні належать до малозабезпечених громадян. По-ліпшення їхнього добробуту безпосередньо залежить від сплати внесків до Пенсійного фонду, оскільки сьогодні в Україні один працюючий «утримує» одного пенсіонера.
Несвоєчасна сплата внесків до Пенсійного фонду не лише унеможливлює вчасне фінансування виплати пенсій, підвищення розміру пенсійних виплат і забезпечення вищого рівня життя пенсіонерів, а й позбавляє нині працюючих осіб конституційного права на соціальний захист у майбутньому при досягненні ними пенсійного віку. Лише сплата в повному обсязі страхових внесків та єдиного соціального внеску забезпечить гарантоване пенсійне майбутнє.

Ігор РОМАНЧУК,
головний спеціаліст відділу роботи
з платниками

peredplata