Заповнення платіжних документів: на що слід звернути увагу

Чернівецька ОДПІ звертає увагу, що нараховані і сплачені суми податків, зборів та інших платежів до бюджетів, ЄСВ обліковуються в інтегрованих картках платників (ІКП), які відкриваються органами ДФС за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися такими платниками.
Для того, щоб сплачена сума вірно відобразилася в ІКП платника податків, необхідно чітко дотримуватись вимог наказу МФУ від 24.07.2015 № 666 (із змінами) «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів». В цьому Порядку в доступній формі описано як правильно заповнювати поле платіжного документа «Призначення платежу».
Важливо!
Саме поле «Призначення платежу» використовується для обліку сплачених сум в ІС «Податковий блок» для ідентифікації платника податку та занесення сплаченої суми до його ІКП. В разі некоректного заповнення цього поля сплачена сума буде обліковуватись окремо як нез’ясована, а в ІКП може виникнути податковий борг, на який буде нараховуватися пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату платежу. Навіть у випадку уточнення призначення нез’ясованого платежу на підставі заяви платника така сума буде внесена до ІКП платника податків не раніше дати поданої ним заяви. За період існування податкового боргу в ІКП буде донараховано пеню та штрафні санкції відповідно до чинного законодавства.
Заповнене поле «Призначення платежу» повинно виглядати так:
*;101;ХХХХХХХХХХ;текст призначення в довільній формі, який містить назву або ПІБ платника податків
* – обов’язковий символ
; – обов’язковий символ
101 – код виду сплати відповідно до Порядку 666 у випадку сплати самостійно визначеного податкового зобов’язання
; – обов’язковий символ
ХХХХХХХХХХ – код платника (ЄДРПОУ для юридичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) для фізичної особи). Саме до ІКП платника з цим кодом буде зарахована сплачена сума платежу.
; – обов’язковий символ.
Враховуйте зазначені вимоги при заповненні платіжних документів (в тому числі також при сплаті через банківські термінали, системи Інтернет-банкінгу) та вимагайте від операторів-касирів банків, поштових відділень вірного заповнення поля «Призначення платежу».

peredplata