«Буковинський листопад 2017» незабаром порадує чернівчан

9 листопада на відкритті фестивалю класичної музики «Буковинський листопад 2017» на чернівчан та гостей міста чекає справжня мистецька подія – світові прем’єри двох музичних творів у виконанні симфонічного оркестру, хору та солістів.

Перша прем’єра – «Фуга смерті», написана сучасним ізраїльським композитором Анною Сегал на одну з найвідоміших у світі поезій чернівецького поета Пауля Целана. Знаменно, що саме у цей день 9 листопада 1938 року відбулися трагічні події так званої «Кришталевої ночі». І перше виконання «Фуги смерті» присвячено цій історичній події.

Для посилення та підкреслення глибини емоційного сприйняття твору композитор використала нестандартні сучасні звукозображальні засоби, серед яких і звучання оригінального запису голосу самого Пауля Целана німецькою мовою під час живого виконання хору та оркестру.

Переклад з німецької на українську здійснив ще один відомий у світі чернівчанин – український літературознавець, перекладач, професор Петро Рихло.

Ще одна світова прем’єра – це твір німецького класика – композитора Джакомо Меєрбера – фінальний хор з його першої опери «Обітниця Їфтаха». Незважаючи на те, що Меєрбер є всесвітньовідомим композитором, цей його твір через загадкові обставини ще жодного разу не виконувався ніколи навіть за життя композитора.

Тож, ми станемо свідками не лише культурної, але й, без перебільшення, історичної мистецької події.

peredplata