На обліку служб у справах дітей Чернівецької області перебуває 1 тис. 269 дітей-сиріт та дітей

В результаті здійснення комплексної соціальної роботи та соціальної підтримки молодим матерям, які перебувають у складних життєвих обставинах та мають намір відмовитися від дитини, щороку зменшується кількість дітей, яких батьки залишили в пологових будинках, повідомляє прес-служба ОДА.

Торік із 6 матерів, що мали намір відмовитися від новонароджених дітей, 2 жінки змінили рішення, 1 – направлено до обласної комунальної установи “Соціальний центр матері і дитини\”

Для соціальної реабілітації дітей, які потрапили у складні життєві обставини, в області діє 1 притулок для дітей на 35 місць, в якому протягом минулого року отримала соціальну допомогу 121 дитина. В притулку для дітей проводиться виховна робота за напрямками громадське, патріотичне, моральне, художньо-естетичне, екологічне, превентивне, трудове виховання, формування здорового способу життя, соціалізація особистості та сприяння її творчому розвитку. Також регулярно проводяться корекційні заняття з дітьми молодшої групи та тренінги корекції особистих емоцій старшої групи.

Аби забезпечити соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, випускників загальноосвітніх навчальних закладів, минулоріч влаштовано на навчання 181 дитину, в тому числі 105 дітей-сиріт та 76 дітей-інвалідів, з них 20 – вихованці обласної школи-інтернату з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Для професійної соціалізації дітей з особливими освітніми потребами, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, торік укладено 13 угод між спеціальними школами-інтернатами і професійно-технічними навчальними закладами Чернівецької області. Органами опіки та піклування області протягом минулого року розглянуто 610 заяв та звернень щодо житлових і майнових прав дітей, виявлено 81 випадок порушення житлових і майнових прав дітей, в усіх випадках права дітей відновлено.

Довідка

На обліку служб у справах дітей Чернівецької області перебуває 1 тис. 269 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 833 виховуються в сім’ях опікунів (піклувальників), 206 – в 60 прийомних сім’ях та 12 дитячих будинках сімейного типу. Загалом сімейними формами виховання охоплено 82% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З кожним роком кількість дітей, влаштованих до сімейних форм виховання, в області зростає: 2008 рік – 73,5%, 2009 – 77%, 2010 – 78,7%, 2011 – 82,7%. Впродовж 2011 року в області влаштовано під опіку (піклування) 147 дітей, до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей – 22 дитини, усиновлено 31 дитину. Загалом у сім’ях усиновлювачів на території Чернівецької області проживає 392 дитини.

peredplata