Спрощенцям – про терміни сплати єдиного соцвнеску

Начальник відділу податків і зборів з фізичних осіб Чернівецької ОДПІ Мар’яна Дереторська розповіла, що фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абзац третій частини восьмої ст. 9 Закону України від 08.10.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»), абзац перший пп. 2 п.6 розділу ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну України від 20.04.2015 № 449.
Такі платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому, суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, враховуються платником при остаточному розрахунку, що здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Якщо останній день строків сплати єдиного внеску, зазначених в Інструкції, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.
Отже, граничний термін сплати єдиного внеску фізичними особами-підприємцями на спрощеній системі оподаткування: за І квартал – 19 квітня; за ІІ квартал – 19 липня; за ІІІ квартал – 19 жовтня; за ІV квартал – 19 січня.
Посадовець звернула увагу, що Законом України від 3 жовтня 2017 року № 2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», передбачено внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Новації наберуть чинності з 01 січня 2018 року. Відповідно до прийнятих змін, для представників бізнесу, які обрали спрощену систему оподаткування, ставка та терміни перерахування ЄСВ залишаться незмінними – щоквартально у розмірі 22 відсотки від суми нарахованого доходу, але не нижче як від мінімальної заробітної плати. Cеред нововведень Закону № 2148-VIII є те, що платники єдиного податку першої групи з наступного року втрачають право на сплату ЄСВ у сумі не менш ніж 0,5 мінімального страхового внеску, тобто сплачуватимуть ЄСВ у розмірі, не менше мінімального страхового внеску.
Про це повідомляє сектор організації роботи Чернівецької ОДПІ.

peredplata