В гонитві за стандартами краси: пластика, краса,операція, хірургія

В гонитві за стандартами краси: пластика, краса,операція, хірургія

В Україні пластична хірургія розвивається успішно, на світовому рівні. Хоча насправді вона має грецькі корені. Пластичні операції в Україні дедалі більше переходять з категорії «розкіш» в категорію «доступне благо». Їх дозволяють собі не лише представниці красивої статті, не секрет, що все частіше до хірургів звертаються і чоловіки.

Мода диктує свої стандарти краси. Щорічно вони змінюються. І в гонитві за ідеальною зовнішністю люди вдаються до допомоги пластичних хірургів. Кожен хоче добре виглядати і впевнено почуватися. Тому, не боячись, лягають під скальпель хірурга.

Проте те, що спонукає пластичних хірургів працювати саме в цій галузі? Чи є попит в гонитві за ідеалом в Чернівецькій області? Дізнавалася наш кореспондент у пластичного хірурга з Чернівців Тараса ВРУБЛІВСЬКОГО:

В гонитві за стандартами краси: пластика, краса,операція, хірургія


– Чому Ви обрали професію саме пластичного хірурга?


Хірургом вперто хотів бути з самого дитинства, тому обирати і не доводилося. Через любов до мистецтва я ще в університеті почав цікавитися саме пластичною хірургією. А коли самостійно виконав свою першу пластичну операцію, то зрозумів – це справа всього мого життя.


-Кажуть, що кожен хірург має свій почерк, якусь операцію, яку він робить краще всіх. На яких операціях спеціалізуєтеся Ви?

Я відношу себе до числа універсальних хірургів. На мою думку, пластичний хірург повинен вміти робити всі естетичні операції на «п’ять». Не важливо, стосується це операцій на обличчі, грудях, на тілі або на інтимних ділянках.

– Хто частіше до Вас звертається?

Звичайно, основні наші пацієнти – жінки. Всі вони різні за віком, станом здоров’я та соціальним статусом. Але їх об’єднує природнє бажання бути гарними та молодими.

– Чи звертаються до Вас чоловіки?

Останнім часом чоловіки стали більш вимогливими до свого зовнішнього вигляду і звертаються все частіше. Просять прибрати рубці, скорегувати відстовбурчені вуха. Багато хочуть позбутися гінекомастії, яка зустрічається у 40% чоловіків.

– Ви відмовляєте пацієнтам? Якщо так, то які причини відмови?


Нажаль, дуже рідко. Як правило, це неадекватні побажання пацієнта, бажання вирішити свої соціальні і особисті проблеми зміною зовнішнього вигляду, або коли на операції наполягають близькі люди, а не сама людина
.

Чи є у Вашій практиці особливі, унікальні операції?

Для нас кожна операція є особливою та унікальною. Особливо, коли це стосується корекції наслідків травм та вроджених аномалій.

– Як Ви рахуєте, чи можна за допомогою пластичної операції вирішити психологічні проблеми: підняти самооцінку, позбутися комплексів?


Так, це було доведено ще 80 років тому. По суті, це є основою естетичної хірургії. Звичайно це не стосується лікування психіатричних проблем, наприклад, дисморфофобії.


– Прийнято рахувати, що кращі спеціалісти в галузі пластичної хірургії працюють у столиці. На Вашу думку, рівень професіоналізму та якості надання послуг у пластичній хірургії залежить від місця розташування клініки?


Така залежність спостерігається в сфері охорони здоров’я в цілому, тому що якість медичних послуг залежить від фінансування та оснащення клінік. Проте, пластична хірургія це приватна ланка медицини, де технічні можливості не поступаються ні столичним, ні європейським клінікам. А при сучасних можливостях отримання освіти в нашій країні та за її межами професіоналізм лікаря не залежить від місця розташування клініки.

– Крім Чернівців Ви працюєте ще в Румунії. Чи відрізняються іноземні пацієнти від українців?

Українці набагато вимогливіші пацієнти. Для європейців пластична операція – це норма. Вони цього не приховують та відносяться набагато простіше.

Робота в Чернівцях, в Румунії, постійні стажування та конференції за кордоном. Як у Вас на все вистачає часу?

При правильній організації праці часу вистачає і на те, щоб прочитати лекції студентам, і на 7-8 закордонних робочих поїздок на рік, і на спортзал і на відвідування театру та філармонії. А що стосується стажувань та конференцій, то це чудовий шлях самоосвіти і можливість обміну досвідом та ідеями з іноземними колегами.


– А Ви самі коли-небудь замислювалися зробити собі пластичну операцію?

Я до цього відношуся позитивно, і не лише тому, що я працюю в цій галузі. Якщо в людини є фізичні чи естетичні недоліки зовнішності, з психологічними проблемами, то чому б це не виправити? Наразі мене в собі все влаштовує. Проте, якщо в майбутньому виникнуть подібні проблеми, то зроблю собі пластичну операцію, без вагань.

Без сумніву проведене хірургічне втручання змінить зовнішній вигляд, поліпшить вас, підніме самооцінку, для когось навіть відкриє новий світ. Проте, чи вдаватися до змін – особиста справа кожного. Однак не варто забувати про те, що повернути початковий стан вже не вийде. Тому, приймайте обдумані рішення і будьте красивими!

peredplata