Вакцинація без вакцин

Вакцинація без вакцин  На життєвій необхідності щеплень медики наголошують чи не щодня з екранів телебачення, з соціальних роликів, бігбордів. Адже, переконують вони, це спосіб уберегти себе і своїх дітей від інфекційних хвороб. І саме вакцинацію вважають чи не найефективнішим способом попередження спалахів особливо небезпечних інфекційних хвороб. Однак…

Чернівчанка Ірина, молода мати, котра свідомо прагне убезпечити своє п’ятимісячне дитя від інфекцій, вже другий місяць очікує, коли в дитячу поліклініку надійде вакцина для профілактичних щеплень від дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту та гемофільної інфекції. Окрім того, і ревакцинацію від Гепатиту В донька вже пропустила через відсутність вакцини. А графік щеплень, якого мати так наполегливо намагалась дотримуватися, зміщений. І він, до речі, дуже щільний. Однак вдіяти нічого неможливо, адже навіть за бажання батьків придбати вакцину в аптеках її не знайти. Вона закуповується централізовано міністерством охорони здоров’я і розвозиться по медичних закладах областей.
Як нам повідомили в Чернівецькій державній санепідем-службі області, проблема із забезпеченістю медичних закладів вакцинами й справді є. Однак забезпечує ними край міністерство. І все, що було на-діслано, вже розподілено за потребами між медзакладами краю. Наразі ж мінохорони здоров’я пообіцяло, що необхідну кількість вакцин довезуть і налагодять регулярні поставки.

У ситуації ж, коли графік щеплень у дитини збився, то в наказі МОЗ «Про порядок проведення профілактичних щеплень» сказано, що не слід розпочинати серію вакцинації, якщо доза була пропущена, незалежно від того, скільки часу минуло. Це, зокрема, стосується щеплень проти гепатиту В. Необхідно ввести дози, яких не вистачає за графіком, з дотриманням мінімальних інтервалів. Це ж стосується вакцини від поліомієліту. А також адсорбованої кашлюково-дифтерійно-правцевої вакцини (так званої АКДП). Тут щеплення дітей до 4 років поза строками календаря призначаються лікарем з такого розрахунку, щоб дитина встигла одержати чотириразову імунізацію АКДП до 3 років 11 місяців і 29 днів.

Загалом же досить дивно діють в міністерстві. З одного боку, закликають вакцинувати дітей, з іншого – регулярно не забезпечують на 100% вакцинами. Що робити батькам, питається?

Матерям, котрі хочуть, та не можуть щеплювати дітей за відчутності вакцини, «Час» радить звертатися з офіційними письмовими зверненнями до міського (в місті Чернівці 58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 22, тел. 55-39-29) та обласного (58010, м. Чернівці, вул. Грушевського,1, тел. 55-32-58) управлінь охорони здоров’я, а також безпосередньо до міністерства охорони здоров’я (01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, тел. 253-61-94).
Ми ж, у свою чергу, звернулись з відповідним листом до міністерства охорони здоров’я, аби там втрутились в ситуацію і таки забезпечили вакцинами буковинських діток.

Надія ВІРНА

Вакцинація без вакцин

peredplata