Верховна Рада схвалила Державний бюджет на 2018 рік

Верховна Рада схвалила Державний бюджет на 2018 рік

7 грудня Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому проект Державного бюджету на 2018 рік, за який проголосували 273 народних депутатів.
Вже другий рік поспіль проект держбюджету був вчасно схвалений Урядом та внесений на розгляд Парламенту. Відповідно, це сприяло відновленню практики прийняття бюджету в рамках встановлених законодавством термінів, а не «під ялинку».При розробці проекту бюджету на 2018 рік Мінфін запровадив нову модель бюджетної політики – було підготовлено Бюджетну резолюцію на три роки та внесено поправки до Бюджетного кодексу, що зробило можливим середньострокове планування. Бюджет 2018 базується на цій середньостроковій Бюджетній резолюції та враховує уточнені макропоказники.

Ще минулого року Мінфін повністю змінив підходи до бюджетування, тож бюджет 2018 формувався не від видатків чи побажань, а від доходів та реальних можливостей економіки. За основу були закладені принципи прозорості, ефективності та стратегічності. Завдяки цьому вдалось розробити якісний фінансовий документ – з ефективним використанням бюджетних коштів та забезпеченням фінансування основних реформ.

Доходи зведеного бюджету у 2018 році вперше перевищать 1 трлн грн. і збільшаться на 19% порівняно з 2017 роком. Зростання бюджетних надходжень буде досягнуто без підвищення податків і лише за рахунок зростання економіки.

При підготовці проекту Закону про “Державний бюджет на 2018 рік\” до ІІ читання Урядом збережено пріоритети, які були закладені в проекті бюджету до І читання, серед яких – безпека та оборона держави, охорона здоров’я, освіта, соціальний захист, АПК, дорожня інфраструктура, децентралізація та інші.

Презентуючи проект бюджету 2018 у Парламенті, Міністр фінансів Олександр Данилюк зазначив: “Ми заклали в бюджет фінансування всіх основних реформ, які мають принести користь людям і економіці країни. Бюджет 2018 забезпечує збільшення фінансування пріоритетних для країни напрямків та інвестує в майбутні покоління.”

Бюджет 2018 розрахований на зростання економіки та закладає план розвитку країни на перспективу, утримує макроекономічну стабільність та продовжує фіскальну консолідацію.

\”Я дякую команді Мінфіну за пророблену професійну роботу, дякую народним депутатам за відкритість та конструктивний діалог, вдячний Прем’єр-міністру та всім членам Уряду за продуктивну співпрацю та підтримку проекту, а також дякую експертам за об’єктивну критику і надані пропозиції.\”, – зазначив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

peredplata