Як захистити бізнес під час проведення обшуків?

Як захистити бізнес під час проведення обшуків?


Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 16.11.2017 N 2213-VIII \”Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування\”.

Зокрема, Законом внесено зміни Кримінального процесуального кодексу, якими передбачено таке:
1. Особа, у житлі чи іншому володінні якої проводиться обшук, має право користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії проведення обшуку.

2. Під час судового розгляду та у випадках, передбачених Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому Кодексом.

3. Виконання ухвали слідчого судді, суду про проведення обшуку в обов\’язковому порядку фіксується за допомогою звуко та відеозаписувальних технічних засобів.

Право безперешкодного фіксування проведення обшуку за допомогою відеозапису надається стороні захисту.
4. Запис, здійснений за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів під час проведення слідчим, прокурором обшуку, є невід\’ємним додатком до протоколу. Дії та обставини проведення обшуку, не зафіксовані у записі, не можуть бути внесені до протоколу обшуку та використані як доказ у кримінальному провадженні.

5. Недопустимими є докази, що були отримані:

під час виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи у зв\’язку з недопущенням адвоката до цієї слідчої (розшукової) дії. Факт недопущення до участі в обшуку адвокат зобов\’язаний довести в суді під час судового провадження;
під час виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи, якщо така ухвала винесена слідчим суддею без проведення повної технічної фіксації засідання.

6. Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв\’язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об\’єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов\’язаний з подоланням системи логічного захисту.
У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід\’ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Крім цього, внесено зміни до Кримінального кодексу та Закону \”Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави\”.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім норм щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів, які набирають чинності з 1 січня 2019 року.

peredplata